Sport

Csodacsütörtök Debrecenben

cseh lászló (cseh lászló, )
cseh lászló (cseh lászló, )

Négy aranyat, két ezüstöt és három bronzérmet szereztek a magyar úszók a debreceni Európa-bajnokság csütörtöki döntőiben.

Már az első döntőben érezni lehetett, Debrecenben a csütörtöki nap parádés lesz magyar szempontból. A női 800 méteres gyorsúszás fináléjában ugyanis a 19 éves Kapás Boglárka, és az “ezüstlány” Risztov Éva szállt medencébe. Az első magyar ifjúsági olimpiai bajnok Kapás a második helyen úszott a francia Coralie Balmy mögött egészen féltávig, míg Risztov a harmadik helyért csatázott.

500 méter után azonban Balmy elfáradt, Kapás viszont remekül osztotta be erejét, és átvette a vezetést, amit végig meg is tartott. Risztov ekkor már a francia előtt volt, de a hajrában nem tudta megtartani a második helyet, így be kellett érnie a bronzéremmel.

Kapás Boglárka 2011 után ismét bajnoki címet ünnepelhetett, igaz akkor még csak az ifik között volt a legjobb, most azonban felülhetett Európa-trónjára a felnőtt mezőnyben.

Eredmény – női 800 méteres gyorsúszás, döntő
1. Kapás Boglárka 8:26.49 perc
2. Coralie Balmy (Franciaország) 8:27.79
3. Risztov Éva 8:27.87

A csütörtöki első aranyat Kapás szálította:

“A verseny előtt gondoltam, odamegyek anyukámhoz, hogy megmondjam neki, Európa-bajnok leszek – nyilatkozta a könnyeivel küszködve Kapás Boglárka. – Valahogy belémnyilallt és tudtam, hogy ma aranyat fogok nyerni. Maradtam a klasszikus taktikánál, hogy 400-ig megyek a mezőnnyel, utána pedig robbantok, és szerencsére sikerült ezt tartani. Az utolsó fordulónál már tudtam, ha belehalok, akkor is megcsinálom.”

“Nagyon boldog vagyok, egyéni csúcsot úsztam így “100 évesen”, 2002 óta két másodpercet javultam, ez mindent elárul. Nagyon örülök, ez egy szép visszatérés volt. – mondta Risztov. – Az, hogy dobogóra állhatok, hatalmas dolog, ha ezt bárki utánam csinálja, az előtt megemelem a kalapom.”

Kapás Boglárka óriási sikert ért el (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Hasonló eredménnyel zárult a női 200 méteres vegyesúszás döntője is, ahol Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinka csatázott egymással az elsőségért, azonban kettejük közé beékelődött a brit Sophie Allen, akit az ezüstéremért folytatott versenyben nem tudott befogni Verrasztó. Így a címvédő Hosszú már második aranyát nyerte Debrecenben. Két évvel ezelőtt, 2010-ben Budapesten is egymással csatázott a két hölgy, de akkor is Hosszú nyert, igaz, csak egy századdal.

“Az a jó, hogy erre nem készültünk és úgy úsztam ilyen időt. Megmondom őszintén, elfáradtam, kiadtam magamból mindent. A végére úgy éreztem, hogy nem nagyon haladok, de úgy hallottam, hogy azért elég jól ment a vége is, érzésre más volt, mint kívülről.” – nyilatkozta az Európa-bajnoki címvédő Hosszú.

A bronz ellenére Verrasztó Evelyn elégedett volt az úszásával: “A lelkiállapotomhoz képest elég jól ment, egész délután furcsán éreztem magam, tudom, hogy nem vagyok a csúcson. Nem volt annyira erős ez a mezőny Katkán kívül, nagyon szerettem volna érmet nyerni, és ez sikerült. Egy kicsit talán lassan kezdhettem, de azért elég jó lett a vége. Fáradt vagyok, igyekszem a váltóig még pihenni egy kicsit.”

Eredmény – női 200 méteres vegyesúszás, döntő
1. Hosszú Katinka, 2:10.84 perc
2. Sophie Allen (Nagy-Britannia) 2:11.49
3. Verrasztó Evelyn, 2:11.63

Férfi 200 méteres mellúszásban a címvédő Gyurta Dániel, és a két évvel ezelőtt 8. helyen záró Molnár Ákos állt rajtkőre. Az esélyes Gyurta nem kezdett jól, a német Koch és a görög Samilidis is előtte fordult, ám később egyre inkább feljött, és 150-nél már az első helyen állt.

Ennek ellenére az utolsó hosszon meg kellett tartania a vezetést, mivel a riválisok nem adták könnyen magukat, de az utolsó karcsapásokra már esélyük sem volt Gyurta ellen, aki új Európa-bajnoki rekorddal nyert aranyérmet. A másik magyar induló, Molnár Ákos nyolcadikként ért célba.

“Meglepődtem, hogy a görög és a német versenyző ennyire jól bírta, hogy ennyire jól versenyeztek. Nagyon taktikusan osztották be az erejüket és egyértelmű volt, hogy az én fegyveremmel próbáltak legyőzni, szerencsére ez nem sikerült. Nagyon boldog vagyok, hogy ennyire jó időt sikerült úsznom. Nem szeretek üzengetni az olimpia előtt, igazából a világversenyeken szeretem megmutatni, mit tudok. Londonban szeretném folytatni ezt a javulást, az egyéni legjobbamat az olimpián mindenképpen szeretném megúszni.” – nyilatkozta a döntő után Gyurta.

Parádés úszással lett bajnok Gyurta:

Eredmény – férfi 200 méteres melllúszás, döntő
1. Gyurta Dániel,2:08.60 perc
2. Marco Koch (Németország), 2:09.26
3. Panagiotisz Szamilidisz (Görögország), 2:09.72
…8. Molnár Ákos, 2:13.33

 

Gyurta csúcsot döntött úszásával (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Hasonlóan nagy csatát hozott a 200 méteres pillangó is, de ebben a számban két magyar küzdött az aranyért. A legjobb idővel fináléba kerülő Biczó Bence a kezdésnél beragadt, és csak a középmezőnyben haladt, miközben Cseh magabiztosan haladt az élen.

Féltávra azonban Biczó összegyűjtötte minden erejét, és a görög Drymonakosz mögé feljött a harmadik pozícióba. Az utolsó ötven méteren azonban őt is megelőzte, és már Cseh Lászlót is majdnem megszorongatta. Végül Cseh érte el elsőként a falat, míg Biczó bravúros úszással második lett. Cseh László ezzel a győzelmével tizedik Európa-bajnoki címét szerezte meg, összesítésben megelőzve Egerszegi Krisztinát.

“A végére eldobtam a vasmacskát, a karom nagyon elfáradt, és alig vártam már, hogy vége legyen a számnak – mondta Cseh. – Megpróbáltam a magam iramával törődni, nagyon jól ment az úszás, de ennél még jobb időt szerettem volna úszni.”

“Abszolút elégedett vagyok, 19 évesen Európa-bajnoki ezüstérmes lettem, nincs mit kifogásolnom – nyilatkozta az ifjúsági olimpiai bajnok Biczó. – Rosszabb időt úsztam a döntőben, mint az elődöntőben, ezt még ki kell elemeznem; a végén éreztem, hogy kezdek feljönni, talán előbb kellett volna megindítani a hajrát, igazából nem mertem megkockáztatni, de szerintem bírtam volna. Jól esett az úszás, de elfáradtam, kiúsztam magam.”

Így lett tizedszer Európa-bajnok Cseh:

Eredmény – férfi 200 méteres pillangóúszás
1. Cseh László, 1:54.95 perc
2. Biczó Bence, 1:55.85
3. Ioannis Drymonakos (Görögország) 1:56.48

25.14 másodperccel Bohus Richárd harmadik helyen zárt 50 méter háton. A magyar fiú káprázatos úszást produkálva remekül nyúlt be a célnál, de ilyen végeredményre talán senki sem számított. Bohus hármas holtversenyben lett harmadik, így öten álltak dobogóra az eredményhirdetéskor.

“Úristen, úristen! Ez nagyon meglepett, még le vagyok sokkolva, hogy egy Európa-bajnokságon bronzérmet szereztem első éves felnőtt versenyzőként. Mondtam az edzőmnek, hogy megpróbálok meglepetést okozni, de hogy ekkorát… Azt gondoltam, hogy lesz holtverseny, de azt nem, hogy én is dobogóra állhatok.” – nyilatkozta örömmámorban Bohus.

Eredmény – férfi 50 méteres hátúszás
1.Jonatan Kopelev (bolgár), 24.73
2. Mirco Di Tora (olasz), 24.95
3. Bohus Richárd, 25.14
3. Guy Barnea (izraeli), 25.14
3. Dorian Gandin (francia), 25.14

A női 4×200-as gyorsváltó döntője szárta a csütörtöki döntőket, persze ebben a számban is érdekeltek voltunk, ugyanis a magyar hölgyek címvédőként szálltak vízbe. A Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes és Hosszú Katinka összetételű váltó nem kezdett jól, ugyanis Jakabos csak a negyedik helyen haladt az első 200-on, de végül belehúzott, így Verrasztó már másodikként ugrott a medencébe a németek mögött. Jó tempóban haladva át is vette a vezetést, majd Mutina érkezett, aki tartotta az előnyt.

Hosszú Katinka szállt vízbe utolsóként – jegyezzük meg, alig egy órával azelőtt már letudott egy számot -, de az olaszok nagy falatnak bizonyultak a hajrában. A kipihent Federica Pellegrini ugyanis szépen lassan ledolgozta a hátrányukat, és 750-nél már ő fordulhatott elsőként. Az utolsó 50-en Hosszúnak teljesen elfogyott az ereje, így végül ezüstérmet szerzett a női gyorsváltónk.

“Szerintem most én voltam a leggyengébb láncszem. Igyekeztem minél jobban úszni, hogy sikerüljön elérni, amit két éve, de örülök az ezüstéremnek is. Nagyon nagy dolog több éven keresztül egy váltóval az élen lenni” – mondta a 200 m vegyesen korábban bronzérmes Verrasztó.
“Mindannyian mindent megtettünk, ebben biztos vagyok, tudtuk, hogy az olaszok negyedik embere nagyon jó, Katkán nagyon nagy teher volt” – nyilatkozta Mutina Ágnes.

A gyorsváltó nem tudta megvédeni Eb-címét (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

Eredmény – női 4×200 méteres gyorsváltó, döntő
1. Olaszország, 7:52.90 p
2. Magyarország, 7:54.70
3. Szlovénia, 7:59.73

A csütörtöki középdöntők is kiváló eredménnyel zárultak magyar szempontból: Kozma Dominik saját futamában negyedik időt úszott, összesítésben pedig a nyolcadik idővel jutott be a 100 méter gyors döntőjébe.

A legfiatalabb magyar induló, a 15 éves Szilágyi Liliána, valamint Jakabos Zsuzsanna is finálés 100 méter pillangón. A két hölgy egy középfutamban állt rajthoz: Jakabos második lett, Szilágyi pedig negyedik, az időket tekintve pedig ötödik és nyolcadik helyen jutottak be a szám döntőjébe.

A középdöntőből egyedül az ifjúsági Európa-bajnok Sztankovics Anna nem jutott tovább. Ő a 200 méter mell fináléjáért küzdött, de futamában csak a hatodik lett, míg összesítésben a 12. pozíciót szerezte meg, így nincs ott a legjobb nyolc között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik