Sport

Cseh László: Kellett ez a lelkemnek

cseh-lászló(i) (cseh lászló, debreceni úszó eb, )
cseh-lászló(i) (cseh lászló, debreceni úszó eb, )

Nem mindennapi tettet hajtott végre szerdán Cseh László: negyedóra különbséggel úszta le a 200 pillangót, majd a 200 vegyest. Ráadásul nem is akárhogy!

„200 pillangón tartalékoltam, próbáltam minél könnyedebben, közepes iramban úszni, hogy ne fáradjak el – kezdi az értékelést Cseh László. – Szerintem ezzel az úszással jól bemelegítettem a 200 vegyesre. Bár ott az 50 pillangóm utána kicsit lassabb volt, mint amilyen szokott lenni, egy biztonsági pillangó volt, de a többi nagyon dinamikus volt és nagyon jól ment.”

Hogy jól fog menni a 200 vegyes, már az előző nap eseményei is sejtetni engedték. Hiszen azok után, hogy az igazán nagy úszást Laci a döntőre ígérte, már a középfutamban is az Európa-csúcsához közeli időt repesztett. „Kedden nagyon jól ment délután, nagyon könnyedén, nem terveztem, hogy ilyen jó időt fogok úszni, de hát szerencsére nagyon mentem a medencében.”

Edzője, Turi György meg is jegyezte, hogy ha egy 200 pillangó után ennél is jobb időre lenne képes, az igazán férfias munka lenne. Nos, képes volt: „nem is csak egy kicsit javítottam, hanem bőven jobban úsztam, de hát kellett is, mert egyébként lemaradtam volna az első helyről. A brit Goddard nagyon nyomta, meglepődtem, nem gondoltam volna, hogy ilyen jót fog úszni. Ez egy jó csata volt, jó verseny és kellett ez a lelkemnek is, főleg hogy egy 200 pillangó után ez az 1:56.6 egy nagyon jó idő nekem, úgyhogy ez így volt jó és így volt szuper.”

Így nyert Cseh László Európa-bajnoki címet 200 vegyesen

S hogy mennyire jó ez az idő, ahhoz csak néhány adalék: a világon idén csak Michael Phelps úszott ennél jobbat (mindössze 3 tizeddel és nem 200 pillangóval a lábában); több mint 1 másodperccel jobb Laci 2010-ben felállított Európa-bajnoki csúcsánál (akkor az Eb volt az év fő versenye) és csaknem másfél másodperccel jobb a 2008-as, „csodadresszben” úszott Eb-győztes időnél.

Nem mellékesen ezzel a győzelemmel zsinórban negyedszer ülhetett fel Cseh a 200 vegyes Eb-trónjára, összesítésben pedig – Egerszegi Krisztinához hasonlóan – 9 Eb-aranynál jár. Ennél több egyéni Európa-bajnoki címe csak Yana Klochkovának és Alexander Popovnak van (10-10). Csütörtökön tehát, ha a 200 pillangó döntője a tervei szerint alakul, Cseh László nevével bővülhet a legszűkebb kontinenselit. „Ha csütörtökön kicsit keményebben odateszem magam, akkor remélem, hogy a vegyeshez hasonló jó idő fog születni. Hatodiknak kerültem be, úgyhogy az egy jó hely nekem a szélén, majd elkavirnyálok valahogy.”

Egy biztos, hozzá hasonló tempóban senki nem tud kavirnyálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik