Sport

Oroszország ült fel a hokivilág trónjára

Az orosz válogatott magabiztosan, 6-2-re legyőzte Szlovákiát az A csoportos jégkorong-világbajnokság döntőjében.

Ellentétes sorozatot tudhatott magáénak a két alakulat, ugyanis az oroszok nyugodt játékkal jutottak el a fináléig, és magabiztosan hozták az eredményeket. Ezzel szemben a szlovákok épphogy túljutottak a csoportkörön, az egyenes kieséses szakaszban viszont előbb az olimpiai bajnok Kanadát, majd a két évvel ezelőtti világbajnok Csehországot búcsúztatták. Így minden adott volt egy jó iramú, helyzetekkel teli döntőhöz, igaz a papírforma egyértelműen az oroszok sikerét jósolta.

Ez be is jött, hiába szerzett vezetést Zdeno Chara a szlovákoknak már rögtön a kezdés után, pontosabban 1 perc 6 másodperc után, az oroszok az első tíz perc végén kiegyenlítettek: Syomin volt a gólszerző.

Innen azonban már nem volt megállás, ha egyszer ez az orosz gépezet beindul, nehezen lehet őket leállítani, mint ahogy a világbajnok finnek sem tudták. Apropó finnek, a bronzmeccsen a címvédő 3-2-re kikapott vasárnap a csehektől. A második harmadban előbb Perezhogin, majd Tereshenko volt eredményes. A 35. percben Syomin már második gólját szerezte, így 4-1-re módosult az állás. Minden találat öt az öt elleni szituációban született, mivel az első kiállításra a 36. percben került sor.

A záró harmad elejét is megnyomták a piros-kékek, biztos ami biztos, Datsyuk gólja már az ötödik volt. Ezt megelégelte a szlovák kapitány, és lehozta kezdő kapusát, Jan Lacót, helyére pedig Peter Hamerlik állt. Azért nem maradtunk a meccsen emberelőnyös gól nélkül, az 50. percben Ovecskin padozását Chara használta ki, így szépítettek a szlovákok, de az 5-2-vel sem értek el sok mindent. Főleg úgy, hogy két perccel a lefújás előtt bevitt még egy döfést az orosz válogatott: Malkin avatta fel Hamerliket és állította be a 6-2-es végeredményt.

Oroszországként negyedszer, míg Szovjetuniót is beleszámolva már a 26. vb-címét nyerte a válogatott.

 

Eredmény – A csoportos jégkorong-világbajnokság, döntő
Oroszország – Szlovákia 6–2 (1–1, 3–0, 2–1)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik