Sport

Cseh László történelmet írna Debrecenben

Hétfőn kezdődik Debrecenben a 31. úszó Európa-bajnokság. Ráhangolásként összegyűjtöttük, kik azok, akik eddig leginkább élen jártak az éremgyűjtésben.

Az úszó Európa-bajnokságokon a legtöbb aranyérmet Alexander Popov szerezte, szám szerint 21-et. Érdemeit nem kisebbíti, hogy bajnoki címeinek több mint a felét (11-et) váltóban nyerte, hiszen a legtöbb egyéni, azaz 10 bajnoki címmel is ő büszkélkedhet a férfiak mezőnyében. Halkan jegyezzük meg, lehet, hogy már nem sokáig.

A listán őt követő „nyolcasok” táborából ugyan Michael Gross, Pieter van den Hoogenband és Darnyi Tamás ugyan már nem gyarapíthatja Európa-bajnoki címeinek számát, Cseh László viszont igen: a hétfőn kezdődő debreceni kontinensviadalon induló magyar klasszis két elsőséggel beérné, hárommal megelőzné minden idők egyik legjobb úszóját. Ha pedig mindez Debrecenben nem sikerülne, akkor is megmarad az esély a csúcsdöntésre, hiszen Cseh valószínűleg a londoni olimpia után sem hagy fel az úszással.

Cseh és gyurta is fél szemmel már az olimpiára figyel:

A hölgyek között a német Franziska van Almsick bír a legtöbb bajnoki címmel: hét egyéni és tizenegy váltó-aranyat számlál gyűjteménye. Az abszolút első hely tehát az övé, az egyéni számokban elért elsőségeket tekintve azonban „csak” harmadik, Yana Klochkova 10, és Egerszegi Krisztina 9 Eb-címmel áll előtte. A jelenleg is aktív versenyzők közül a szülés után visszatérő francia Laure Manaudou a legeredményesebb hét egyéni első helyével (ehhez két váltó-arany társul).

Az egy Európa-bajnokságon szerzett legtöbb arany van Almsick és Gross nevéhez fűződik. Előbbi a ’93-as sheffieldi Eb-n, utóbbi a ’85-ös szófiai kontinensbajnokságon győzött három egyéni és három váltószámban. Az egy Eb-n nyert legtöbb egyéni arany is Sheffieldből való: Egerszegi Krisztina 100 és 200 háton, 200 pillangón, valamint 400 vegyesen sem talált legyőzőre.

S ha már csúcsok: az úszó Eb-k 1926 óta íródó történetében soha nem fordult elő, hogy valaki egymást követő öt Európa-bajnokságon megnyerje ugyanazt a számot. Ez 2012-ben Debrecenben valakinek sikerülhet. A 2004-es madridi, a 2006-os budapesti, a 2008-as eindhoveni és a 2010-es budapesti Eb férfi 400 méteres vegyesúszásának bajnokát ugyanis Cseh Lászlónak hívják…

Az Európa-bajnokságok legeredményesebb versenyzői az egyéni győzelmek alapján

Férfiak:

Alexander Popov (orosz) 10 (+11 váltó)
Michael Gross (NSzK) 8 (+5)
Pieter van den Hoogenband (holland) 8 (+2)
Darnyi Tamás 8
Cseh László 8

Nők:

Yana Klochkova (ukrán) 10
Egerszegi Krisztina 9
Franziska van Almsick (német) 7 (+11)
Therese Alshammar (svéd) 7 (+3)
Laure Manaudou (francia) 7 (+2)
Ute Geweniger (NDK) 7 (+2)
Kovács Ágnes 7

Ajánlott videó

Olvasói sztorik