Sport

Rekordokat dönt a debreceni úszó-Eb

gyurta dániel (gyurta dániel)
gyurta dániel (gyurta dániel)

Hét éven belül az ötödik úszó-Európa-bajnokságot rendezi Magyarország. A cél tíz érem megszerzése, de leginkább a hangolódás az olimpiára.

A 2007-es rövidpályás úszó-Eb után Debrecen hétfőtől újabb kontinensviadalnak ad otthont. Június 21-én megkezdődik a londoni olimpia előtti utolsó nagy úszóesemény, amely egy rekordot biztosan megdönt.

Eddig 43 nemzet volt a legtöbb, amely képviseltette magát egy Eb-n, Debrecen 44-nél tart, és Azerbajdzsán jelentkezésével ez a szám még eggyel nőhet – hangzott el a budapesti Margitszigeten tartott sajtótájékoztatón. Mind Kósa Lajos polgármester, mind Orendi Mihály, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója büszkén szánolt be arról, a város felkészült a versenyzők fogadására.

Szakadáti László, az Európai Úszószövetség, a LEN igazgatója azt mondta, még soha nem volt ennyire nyugodt egyetlen Eb előtt sem. Ez a magyar szervezőkészség profizmusát bizonyítja. Való igaz, 2005-ben junior, 2007-ben rövidpályás, 2006-ban és 2010-ben felnőtt Európa-bajnokságot rendezett Magyarország. Most Antwerpen visszalépése után, 96 nappal az esemény előtt (!) kapta meg a város és hazánk a lehetőséget.

Számok és érdekességek az Eb-ről

44 ország 570 versenyzője lép rajtkőre.

Európai rekord, hogy egy ország öt Eb-t rendezzen (Magyarország 1926-ban, 1958-ban, 2006-ban és 2010-ben rendezett korábban).

A három legnépesebb csapat: Olaszország (49 versenyző), Magyarország (36), Németország (35).

Három olimpiai bajnok lesz a versenyen: Britta Steffen (50 és 100 méter gyors), Federica Pellegrini (200 méter gyors) és Alain Bernard (férfi 100 gyors).

2011 világbajnokai közül itt lesz Gyurta Dániel (200 méter mell), Jeremy Stravius (100 méter hát) és Federica Pellegrini (200 és 400 gyors).

A legidősebb versenyő a svéd Lars Frölander lesz, ő már 38 éves.

A csapatvezetők, edzők és versenyzők összlétszáma 892 fő, a rendező és kiszolgáló személyzet pedig 2006 főből áll, az ő munkájukat 227 önkéntes segíti.

A LEN 134 embert akkreditált, a sajtó és a média részéről 250-en érkeznek.


Kiss László szövetségi kapitány, Szabó Tünde MÚSZ-főtitkár, Szakadáti László LEN-igazgató, Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök, Kósa Lajos debreceni polgármester, Orendi Mihály, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója

“Szerények az elvárások a fiatalokkal szemben, nem kell világcsúcsokat úszniuk és rekordokat döntögetniük, elég csak nyerni” – mondta félig viccesen Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

Mindenkinek két hónap van hátra az olimpiáig, a franciáknak, a németeknek és Gyurta Daniéknak is. Négy Eb van mögöttünk, ezeken 50 érmet szereztünk, amelyből 23 arany volt. Az ötödik Eb-n 5 aranyéremnek örülnénk” – így az elnök, aki szintén viccesen hozzátette, a 10. Eb-n majd a 10. aranyérmét ünnepelheti a Loki is, tekintve, hogy a sors úgy hozta, hogy az Eb kellős közepén köszönti majd Debrecen a város labdarúgócsapatának bajnoki címét is.

“Nyugodtan mondhatom, hogy hazamegyünk Debrecenbe, hiszen a nemzetközi versenyeken kívül a haza országos bajnokságok, valamint az edzőtáborok miatt is jól ismerjük az ottani uszodát. Az elmúlt Európa-bajnokságon szerzett 6 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzérem kötelez, de ha tíz érmet szerzünk, akkor nagyon elégedettek lehetünk, így az olimpia előtt” – mondta a sajtótájékoztatón Kiss László szövetségi kapitány.

A sajtótájékoztatón egyébként bemutatták az Európa-bajnokság hivatalos érmeit, kabalaállatát, amely ezúttal egy félig fehér, félig fekete puli lett, utalván arra, hogy 2010-ben fehér, 2006-ban fekete puli köszöntötte az érmeseket.


Eb-hősök lehetnek: Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna, Gyurta Dániel, Cseh László

A sajtótájékoztatón részt vett a versenyzők közül Jakabos Zsuzsanna, Cseh László, Gyurta Dániel és Verrasztó Evelyn, a lányoktól meg is kérdezték, ki vállalja majd magára Hosszú Katinka legyőzését.

Verrasztó Evelyn, aki legutóbb két századdal kapott ki Hosszútól, némi éllel megjegyezte, valóban emlékezetes futam volt az Budapesten, ha még mindig ennyire sokan emlékeznek rá. A Sport24 kérdésére aztán mondta, nem bosszantja ez a két század:

“Úgy érzem, nem elbuktam azt a döntőt két századdal, hanem nyertem egy ezüstérmet. Mindegy, hogy egy század vagy egy tized, így alakult. Nagyon örültem annak az Eb-nek, és annak is, ahogy ment az úszás” – mondta Evelyn, aki Jakabossal együtt már jó ideje éppen Debrecenben edzőtáborozott.

“Fontos, hogy az ember ismerje ahol van, de ehhez elég másfél nap is, ha az embere elég figyelmes. Nyilván a hazai medence előny, de emellett a közönség lesz az, amelyik plusz doppingot jelent majd nekünk. Van még két hónap az olimpiáig, addig sok víz lefolyik a Dunán, nem mérvadó ilyen értelemben az itteni eredményesség, de azért kirajzolódnak valamennyire az erőviszonyok” – tette hozzá Verrasztó Evelyn.

Gyurta hihetetlen precizitással készül

Mennyire vagy fáradt?

Az vagyok, mert elég komoly edzéseink vannak így az Eb előtt is. Ez egy dolognak köszönhető, hogy mi valójában az olimpiára készülünk, az Eb lényegében egy tesztverseny lesz a London felé vezető úton. Fontosnak fontos, de nagyobb a terhelés, mint kellene – mondta a Sport24 kérdésére Gyurta Dániel, a 200 méteres mellúszás Európa-bajnoki és világbajnoki címvédője.

Ezek szerint nem is feltétlenül van konkrét célkitűzés megszabva az edződtől?

Próbálunk minél jobb időt úszni, minél jobb helyezéssel párosulva. Nem könnyű, de bizakodó vagyok, 200-on vagyok már annyira rutinos, hogy megoldjam a feladatot.

Történt egy tragikus esemény, Alexander Dale Oen halálesete. Változtattak a mindennapjaidon a történtek?

Szomorú, ha az ember sporttársa, barátja ilyen körülmények között megy el, nem voltak könnyű pillanatok, amikor megtudtam a hírt.

Volt benned olyan érzés, hogy a szokásosnál is alaposabb vizsgálatokat végeztetsz magadon?

Minden félévben megvizsgáltatom magam, kontroll alatt vagyok folyamatosan, nagyon tudatosan készülök, ami legfőképpen a szüleimnek köszönhető. Sokan figyelnek rám.

Mit vársz magadtól Londonban?

Nekem ez a harmadik olimpiám, Athén és Peking teljesen más volt, ezért gondolom azt, hogy ez is teljesen különböző lesz az előzőektől. Egy valamiben hasonlít mindegyik: mindenki ott lesz, aki számít, így aki valamit el akar érni, nagyon oda kell tennie magát. A legkisebb hibaszázalékkal szeretnék abban a két percben úszni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik