Sport

Féltik a világ tetejére tartó magyart idehaza

Újabb részletek derültek ki a szombaton hazaérkező Annapurna-expedícióról, a tragikus közelmúlt miatt féltik az Everesten mászó Klein Dávidot.

Erőss Zsolt az őt az Annapurna-expedícióra elkísérő újságírónak mesélt a végzetes csúcstámadásról. Az Annapurnát harminc hegymászó és az őket segítő serpák támadták május legelején, köztük Erőss Zsolt és Horváth Tibor. Az akciót a kanadai Don Bowie fogta össze, aki azonban egy családi tragédia hírére a II-es táborból visszafordult, és hazautazott.

Földes András Erőss Zsoltra hivatkozva azt írta, hogy bizonytalanság lett úrrá a nemzetközi csapaton, főleg, amikor egy elismert spanyol mászó is lejött, aki kedvezőtlen időjárásról és lavinaveszélyről számolt be. Sokan visszafordultak, végül kilenc alpinista és két serpa, köztük a két magyar maradt a hegyen azt fontolgatva, megkíséreljék-e a csúcstámadást a várható nagy havazás előtt.

A végül tovább mászó magyarok levideózták, ahogy a később Horváth Tibor végzetévé vált keskeny folyosószerűségen (kuloáron) lezúdul egy lavina, ami éppen elkerült egy külföldi alpinistát. A 6800 méteres III-as táborban eltöltött éjszaka után Horváth Tibor sietve visszafordult, Erőss tovább mászott, de aztán majdnem vissza kellett ereszkednie a III-as táborhoz, mert elvesztette értékes vizesflakonját, ami nélkül óriási veszélynek lett volna kitéve a halálzónában.

Erőssék szombaton érnek haza
Az Annapurna-expedíció május 19-én, 12:15-kor a dohai járattal érkezik meg a Liszt Ferenc Repülőtér 2B termináljára.

Erőss a IV-es táborban (7150 m) töltött pihenő után este Horváth Tibor  miatt aggódva indult tovább. Elhagyta egyik pehelykesztyűjét, a tartalék nem volt alkalmas a -30 fokos hidegben a fagyási sérülések elől megvédeni a kezét. Erőss hajnalban, 7500 méternél fordult vissza a 8091 m magas hegyről.

Mint később kiderült, három mászó ért fel az Annapurnára, többen túl későn fordultak vissza, szerencséjükre a beígért havazás késett. Végül három súlyosabb fagyási sérülés árán mindenki leért, kivéve a lavina áldozatául esett Horváth Tibort.


Klein Dávid fotója az Everesten mászó külföldiekről (expeditions.hu)

Most már Klein Dávidért is aggódnak idehaza

Az olvasók közül sokan még mindig sokan nem tértek napirendre a tragédia és a hegymászók viszálykodása felett, a tervek szerint e hétvégén a Mount Everestet (8848 m) támadó Klein Dávidot is féltik.

A szólóban mászó, sikere esetén a világ tetejét először oxigén nélkül meghódító Klein magashegyi akklimatizációja sikerült, a mászó jó erőben érzi magát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik