Sport

Megkezdték a felkészülést a férfi vízilabdázók az olimpiára

A margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában tartott edzéssel hétfőn elkezdte az olimpiai felkészülést a címvédő magyar férfi-vízilabdaválogatott.

A hétfő délelőtti sajtónyilvános foglalkozáson elhangzott: a felkészülési időszak első hetét kihagyja az a kilenc vízilabdázó, akik érdekeltek voltak a Bajnokok Ligája hétvégi, nagyváradi négyes döntőjében. Nagy Viktor, Katonás Gergely, Kiss Gergely, Steinmetz Ádám, Vámos Márton (mindannyian Vasas), Kásás Tamás, Madaras Norbert (mindkettő Pro Recco), illetve Varga Dénes és Varga Dániel (mindkettő Rijeka) egy hét múlva csatlakozik a válogatotthoz. Szintén hiányzik a doppingellenőrzésen pozitív mintát produkált szegedi Török Béla. A szakvezetés várja az ügy fejleményeit, helyette új játékost egyelőre nem hív be.

Kemény Dénes úgy vélekedett, a létszámcsökkenés miatt kialakult helyzetet kezelni kell, sőt, egy jó edző ki is tudja használni ezt.
Nem kötelező az edzésprogram betartása, amit egyébként én csináltam, ezért most meg is változtattam” – magyarázta a háromszoros olimpiai bajnok edző. “A játékosoknak érezniük kell, hogy fontosak. Olyan egyéni feladatokat tudunk ezen a héten csinálni, amelyeket máskor nehezebb lenne végrehajtani. A leglényegesebb most az, hogy az összes kerettag kapja meg tőlem azt a kiszolgálást, hogy a legnagyobb eséllyel harcolhasson a csapatba kerülésért. Ha ezt megteszem, a saját dolgomat nehezítem, de a csapat erősebb lesz.

A szövetségi kapitány azt mondta, az első hét programjából a délutáni játékedzéseket törölte, a délelőtti foglalkozások azonban hosszabbak lesznek.

Fejben és papíron is összeállt a programunk, egyrészt a menetrendünk, másrészt a felkészülési állomásaink” – közölte Kemény Dénes. “A múlt gyakorlatát, tapasztalatát figyelembe véve néhány újítással versenyképes lesz a csapat. Úgy érzem, hogy ingerelni kell a fiúkat, ezért most kifejezetten frusztráló, fizikailag és stressz szempontjából nagyon fárasztó felkészülést terveztem. Legyen ehhez képest felüdülés az olimpia! Az eredményességünk nem teher számunkra, sokkal nagyobb teher lenne, ha az előző három alkalommal egyszer sem sikerült volna aranyérmet nyernünk.

A kétszeres olimpiai bajnok Varga Tamás legutóbb négy éve, Pekingben szerepelt téteseményen a magyar válogatottban, de most ismét meghívót kapott. Hangsúlyozta: aki egyszer átélte már az olimpiai sikert, annak nem kell más motiváció, mint az, hogy ezt megismételheti.

Nagyon vártam már, hogy újra itt lehessek, hiszen az elmúlt négy évben jó formában játszottam és jó eredményeket értem el” – mondta a Debrecen 37 éves pólósa. “Bizonyára az elmúlt szezonban nyújtott kiegyensúlyozott teljesítményem, illetve a Kotor, valamint a Szeged színeiben korábban szerzett európai kupagyőzelmek is közrejátszottak abban, hogy ismét meghívót kaptam.”

A válogatott a héten kilenc játékossal, a jövő héten pedig a jelenlegi hiányzókkal kiegészülve gyakorol, majd előbb az Egyesült Államokba, illetve Kanadába, később Olaszországba és Írországba utazik, illetve Békéscsabán, Szolnokon és a Margitszigeten készül a londoni játékokra.

A magyar férfi-vízilabdaválogatott felkészülési programja:

Május 14-25.: edzések, Margitsziget
Május 26-június 1.: felkészülési mérkőzések, Egyesült Államok
Június 1-7.: felkészülési mérkőzések, Kanada
Június 20.: Magyarország-Románia, Békéscsaba
Június 21.: Magyarország-Románia, Szolnok
Június 27-július 1.: felkészülési torna, Olaszország
Július 5-8.: felkészülési torna, Írország
Július 11-13.: közös edzések a horvát válogatottal, Margitsziget
Július 16-19.: közös edzések a spanyol és az olasz válogatottal, Margitsziget
Július 20-22.: Vodafone Kupa, Margitsziget (ellenfelek: Olaszország, Ausztrália, Spanyolország)
Július 25-26.: közös edzések az ausztrál válogatottal, Margitsziget
Július 27.: indulás Londonba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik