Sport

Még nem tudni, mely öttusázók lehetnek ott Londonban

kovács sarolta (kovács sarolta)
kovács sarolta (kovács sarolta)

Egyetlen dobogós helyet szerzett a magyar küldöttség az öttusa-vb-n, így nem tisztult a kép az olimpiai kvóták kiosztása tárgyában.

Rómában a hagyományoktól eltérően előbb a váltókat rendezték, melyekben a magyarok címvédők voltak, de egyik esetben sem abban az összeállításban, mint amilyenben most indultak.

Moszkvában a nőknél a Kovács Sarolta, Gyenesei Leila, Tóth Adrienn hármas győzött, Rómában utóbbi kihagyta a váltót, mert nem sokkal előtte lázas beteg volt. A férfiaknál a Marosi Ádám, Kasza Róbert, Tibolya Péter trió nyert aranyat egy éve, míg ezúttal az idény elején térdműtéten átesett Kasza helyére Demeter Bence került. Ebben a felállásban is jól állt a csapat a lovaglás előtt, Tibolya azonban az első akadálynál bukott, eltörte a kulcscsontját.

A betegségek, sérülések több esetben érzékelhetően befolyásolták a magyar szereplést, de azt sem lehet kizárni, hogy az olimpiai indulás kiharcolásának terhe is nyomott időnként egy-egy versenyzőt, okozott némi elbizonytalanodást.

Elsőre ugyan tisztának látszik a kép, mivel Marosinak, Kaszának, illetve Tóthnak és Kovácsnak van jelenleg kvótája, márpedig országonként és nemenként éppen két-két versenyző indítható a londoni öttusaversenyekben. Csakhogy Demeter és Gyenesei is minden bizonnyal nevezhetővé válik a június elején záruló kvalifikációs listán elfoglalt helye alapján. Azután máris ott van a választás lehetősége, s a fejekben a gondolat: hiába a tavalyi jó szereplés, idén is illendő volna mutatni valamit.

Marosi Ádám ötkarikás részvételét a tavalyi és az idei eredményei messzemenően alátámasztanák, míg a lányoknál pillanatnyilag az a helyzet, hogy hárman nagyjából egyforma eredményt értek el Rómában, az elmúlt évről azonban Tóthnak Eb-ről, Kovácsnak pedig vb-ről van egy ezüstérme.

A szakvezetőnek, illetve a szövetségnek hamarosan döntenie kell, hogy aztán a július eleji Európa-bajnokságon már minden résztvevő tudja, hogy számára az az év utolsó nagy versenye, vagy csak felhozó állomás az olimpiára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik