Sport

Tűvel szurkálták Berkit

Világ- és Európa-bajnok tornászunk akupunktúrás kezelésen járt, ami Berki szerint fontos a felkészüléséhez.

Már javában készül a három hét múlva kezdődő torna Európa-bajnokságra címvédőként Berki Krisztián. De nemcsak a csarnokban, kemény edzésekkel, ugyanis az erősen igénybe vett sportolói szervezetet kezelni kell, nehogy egy komolyabb sérülés véget vessen az olimpiai álmoknak. A Felix Promotion sportolója éppen ezért keresi fel rendszeresen dr. Kovalenko Marinát a Kovalenko klinikán, ahol sok egyéb mellett akupunktúrás kezelésnek veti alá magát. Így tett szerda délután is, el is kísértük Krisztiánt.

“Adtunk egy lehetőséget az olimpiára készülő sportolóknak, hogy eljöhetnek hozzánk egy regenerációs, felkészítő kúrára– avatott be minket az orvos. – Ez egy alternatív kezelési mód, a lényege, hogy mi komplexen a probléma okát próbáljuk meg kezelni, nem pedig tünetmentesíteni akarunk. Ez a kezelés hat a gerincre, az izmokra és a belső szövetekre is. Célunk a szervezet hosszú távú önkorrekciójának a javítása. Ezzel a módszerrel sokkal gyorsabban gyógyulnak a sérülések, ami egy sportolónál különösen fontos.”

Berki és az akupunktőr egy bokasérülés miatt találkoztak először, azóta pedig főleg a csuklójával akadtak problémái Krisztiánnak, már jó ideje küzd ínhüvelygyulladásával, ami bizony nem könnyíti meg a felkészülését. “A kezelés során végigvizsgálom a gerincét, megnézzük az izmokat, összehasonlítjuk, hogy milyen volt régebben. Elméletig most sokkal kevésbé gyulladtnak kell lenniük. Utána kimozgatom, akupunktúrázom, majd cérnabeültetést is csinálunk.”

A nagyjából negyed órás kezelés második felében előkerültek a tűk, melyekkel Marina több ponton is megszúrta Krisztiánt. Ezután következett a cérnabeültetés, amely szintén egy rövid szúrással történik a bőr alá. 

“Nekem mindig jól esnek ezek a kezelések, annyira kilazul tőle mindenem. Például, ahogy az alkaromat megszúrta Marina, onnantól teljesen kiengedett. Kicsit vérzek ugyan, mert mélyre ment a tű, de ezek csak apróbb sérülések, ennél sokkal rosszabb vérzések vannak edzés közben. A lábamnál és a derekamnál szoktak kicsit jobban fájni a szúrások, de a felső testemnek sokkal nagyobb a fájdalomtűrő küszöbe, talán mert azt használom leginkább. De ez nem olyan fajta fájdalom, amit ne lehetne elviselni a javulás érdekében.”

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik