Sport
torok-bela(3)(430x286)(1).jpg (török béla, )

Vérnyomáscsökkentő okozta a pozitív A-mintát

A vérnyomáscsökkentője miatt lett pozitív Török Béla, a Szeged játékosának doppingtesztje, melyet a Honvéd elleni meccs után adott le.

Nemzeti Sport információi szerint a Magyar Antidopping Csoport (MACS) képviselői a bronzmeccs után kértek mintát a válogatott kerettag vízilabdázóktól, ám egyikük tesztje pozitív lett. Annyi volt csak bizonyos, hogy a 19 fős olimpiai keret egyik vízilabdázójáról van szó.

Péntek délutánra viszont kiderült, az érintett Török Béla, a szegediek pólósa, akinek vérnyomáscsökkentő gyógyszere okozta a pozitív A-tesztet, ugyanis a pirulák olyan összetevőt tartalmaznak, amely tiltólistán szerepel.

A hivatalos menetrend szerint most egy bizottság dönt a sportoló sorsáról.

A vízilabda-válogatott hivatalos oldalának, a vlv.hu-nak Kemény Dénes nyilatkozott a kialakult helyzetről: “Nyilvánvaló, hogy nem doppingról van szó, valaki figyelmetlen volt, amikor ezt a gyógyszert adta a játékosnak. Ami a válogatott szempontjából nagyon lényeges: mielőbb el kellene dőlnie annak, hogy mennyi időre függesztik fel Török Béla játékjogát. Ha ez az idő négy hétnél kevesebb, akkor tudok számítani a játékosra, ha ennél több, akkor sajnos el kell tőle köszönnöm, mert az olimpiai felkészülés során nem számíthatok rá.”

Természetesen megszólalt a MACS ügyvezetője, Tiszeker Ágnes is, aki az eljárás további menetéről adott tájékoztatást: “Le kell zárni a jogszabály szerint az előzetes felülvizsgálati eljárást – ez néhány napot vesz igénybe. Inenntől kezdve beszélhetünk doppingvétségről, ekkor kérheti a sportoló a B minta vizsgálatát. Ha ezt nem kéri vagy kéri a vizsgálatot és annak eredménye megegyezik az A-mintáéval, ki kell tűzni a meghallgatás időpontját.Tehát az elsőfokú doppingbizottsági meghallgatásra legkorábban körülbelül 10 nap múlva kerülhet sor. Az itt megszülető ítélet ellen fellebbezésre van lehetőség.” – nyilatkozta Tiszeker Ágnes a vlv.hu-nak.

A MACS pénteken hivatalosan kérte a sportági szövetségtől Török játékjogának felfüggesztését.

Török Béla közleménye az üggyel kapcsolatban

A mai napon a médiában megjelent azon hírrel kapcsolatosan, amely szerint a A-Híd Szeged-Beton–Honvéd 2012. április 22. napján megtartott vízilabda-mérkőzést követően vett doppingminta alapján elvégzett egyik teszt pozitív lett, az alábbiakat kérem szó szerint közzétenni: A doppingügyekben mindig felmerül az, hogy az érintett magyarázkodik és ki akar bújni a felelősség alól. Én nem magyarázatképpen, de a puszta tényeket közlöm:Orvosi kivizsgálásomat követően a szakorvos írta fel számomra vérnyomáscsökkentőként a Tritace HCT nevű gyógyszert, és további két alkalommal a csapat orvosa is felírta, amelyet én ez alapján szedtem.

A doppingvizsgálat elvégzésekor a jegyzőkönyveken feltüntettem, hogy ezt a gyógyszert használom. Végig abban a hiszemben voltam, hogy a megfelelő eljárások betartásával szabályosan járok el, és soha nem jutott eszembe, hogy olyan szert szedek, amely a doppinglistán található anyagot tartalmaz. Az olimpiai keret kihirdetésekor végtelenül boldog voltam, mert gyerekkori nagy álmom válhatott volna valóra azzal, hogy kijuthatok az olimpiára, és minden reményem az volt, hogy onnan aranyéremmel térhetek haza.

Sajnos úgy tűnik, hogy ez a lehetőség jelenleg ezen az olimpián számomra nem adatik meg. Amikor telefonon közölték velem az eredményt, azt az érzést, azt az állapotot leírni szavakkal nem tudom, és azt nem is kívánom senkinek.

Bízom abban, hogy az illetékesek – akik a jövőmmel kapcsolatban döntenek ezen ügy elbírálásakor – méltányosan és a lehető legrövidebb időn belül meghozzák határozatukat, ami talán mégis lehetővé teheti azt, hogy az olimpián részt vegyek és segítsem a csapatot.

Kérem a média képviselőit, hogy megkeresésüket mellőzni szíveskedjenek. Nyilatkozni  a továbbiakban nem kívánok!

Szeged, 2012. május 11.

Török Béla

 

A Magyar Vízilabda Szövetség közleménye

A Magyar Antidopping Csoport (MACS), április 22-én a Honvéd-Szeged bajnoki vízilabda mérkőzésen végzett vizsgálatán, pozitív mintát talált Török Béla szervezetében.

A Magyar Vízilabda Szövetség – a MACS utasításának megfelelően – a sportoló versenyengedélyét felfüggeszti. A hatályos rendelkezések szerint a Magyar Antidopping Csoport, nyolc napon belül „Előzetes Felülvizsgálati Eljárást” kell, hogy lefolytasson. Ennek lezárása után kezdeményezi a Doppingbizottság összehívását.

Török Béla egyébként péntek délelőtt elmondta, hogy hivatalos szakorvosi javallatra és engedéllyel vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed. Ezt a megjelölt vizsgálatnál előzetesen írásban jelezte. Szerinte ez a gyógyszer okozhatta a problémát.

 

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73876301, Klein D·vid Ès Suhajda Szil·rd hamarosan elindulnak a Fˆld m·sodik legmagasabb cs˙cs·ra, a K2-re. A kÈt hegym·szÛ 3 Èvvel ezelıtt m·r nekiv·gott a cs˙csnak, akkor azonban egy lavina miatt meghi˙sult az expedÌciÛ., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.