Sport

Gelfand Moszkvában venné el Anand vb-címét

Pénteken kezdődik a címvédő indiai Anand és kihívója, az izraeli Gelfand között a 2,55 millió dollár összdíjazású sakkvilágbajnoki döntő Moszkvában.

A két nagymesternek 12 parti áll a rendelkezésére, hogy eldöntsék, ki a legjobb, 6-6 esetén rövidített játszmák határoznak a vb-címről. A győztes a 2,55 millió dollár 60, a vesztes 40 százalékát viheti haza. A sakkvilágbajnoki döntők történetében először ad otthont egy múzeum a mérkőzésnek, méghozzá a világhírű Tretyjakov képtár. Ha 12 parti után döntetlen az állás, először négyjátszmás rapid párharc következik, majd ha ezután sem dől el az összecsapás, akkor két villámpartira kerül sor. Összesen öt ilyen partit rendezhetnek, majd “hirtelen halál” dönt a címről.

Viswanathan Anand 2000-ben szerezte meg először a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) világbajnoki címét a spanyol Alexei Shirov legyőzésével. Az úgynevezett címegyesítés után a 2007-es, mexikói, nyolc résztvevős tornán került vissza a trónra. Elsőségét 2008-ban az orosz Vlagyimir Kramnyikkal, 2010-ben pedig a bolgár Veszelin Topalovval szemben is megvédte.

A minszki születésű Borisz Gelfand tavaly májusban az orosz Alekszandr Griscsuk 3,5-2,5-ös legyőzésével lett kihívó. A FIDE legfrissebb világranglistáján Anand 2791 Élő-ponttal a negyedik, Gelfand 2727 ponttal csak a huszadik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik