Sport

Demeter az öttusa-vb döntőjében

Demeter Bence nagy futóhajrával jutott a római öttusa-vb férfi versenyének vasárnapi döntőjébe.

A tavalyi vb-n hatodik helyezett székesfehérvári öttusázó a 35 fős A csoport tagjaként vívással kezdett, s nem szerepelt rosszul, 18 győzelemmel és 16 vereséggel zárta az első számot. Ezzel Demeter Bence a 16. helyen végzett, jó úszással a még finálét érő 12. pozíció környékére zárkózhatott fel a kombinált szám előtt. Ez meg is történt, a 200 métert 2:04.08 perc alatt teljesítette, ezzel ebben a részversenyben kilencedik lett, összetettben pedig feljött a 11. helyre.

Így sem volt könnyű azonban a helyzete, mert mögötte jó néhányan a döntőbe kerülés reális esélyével vághattak neki a lövészetekkel magszakított 3000 méteres futásnak. Demeter az első két sorozatában alig hibázott, harmadszorra azonban az első négy lövését elrontotta, majd később még kettőnél célzott pontatlanul, emiatt a 14-15. helyen kezdte meg az utolsó 1000 méteres kört. Demeter a táv vége felé ért utol egy csoportot, s végül tizedikként futott a célba. Előtte, mögötte jó néhányan a földön elterülve fejezték be az erős napsütésben komoly igénybevételt jelentő számot.

“Én magam is megijedtem az utolsó lövészetem után, hallottam, hogy menni kell, de nem tudtam, pontosan hányadik vagyok – idézte fel a történteket Demeter. – Aztán az odafelé tartó egyenesben számoltam, mennyivel kell előrébb kerülnöm. Éreztem, hogy néhányan befoghatók, bár futott rendesen a mezőny elöl is, nem csak lötyögés volt. Három-négyszáz méterrel a cél előtt jött egy nagyobb holtpont, de sikerült túljutnom rajta, aztán 150-nel a cél előtt befogtam egy csoportot, éreztem, hogy az ott futók már nem tudnak hajrázni, én pedig lendületben voltam”.

A pénteki selejtező programja már az első csoport vívásánál jócskán megcsúszott, mivel az egyik versenyző lemaradt a listáról, s újra kellett készíteni a beosztásokat, majd az asszók is lassan haladtak. A C csoport – amelyben Marosi Ádám és Kasza Róbert szerepel – még el sem kezdte a vívását, amikor Demeter már a célban volt. Ez azt jelenti, hogy 20 óránál előbb nem valószínű végeredmény a harmadik csoportban.

A 106 fős mezőny 36 legjobbja folytathatja szereplését vasárnap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik