Sport

Sűrű doppingellenőrzés a magyar paralimpikonoknál

Vérdopping (Vérdopping)
Vérdopping (Vérdopping)

Eddig mintegy száz doppingellenőrzésen estek át a londoni paralimpia kvalifikációs versenyeiben részt vevő magyar sportolók.

A Magyar Paralimpiai Bizottság közölte, az érintett fogyatékkal élő sportolók fele már volt szűrésen, de rájuk is vár még kontroll, melynek összköltségét a Nemzeti Erőforrás Minisztérium állja a Magyar Antidopping Csoport felé.

“Száztizenkét nappal a paralimpia előtt 15 kvótánál tartunk, ez azonban még bővül. Összességében 11-14 úszóval, 2 cselgáncsozóval, 2 erőemelővel, 2-3 asztaliteniszezővel számolunk, ehhez járulhatnak még teniszezők és atléták, utóbbiak Athén után szerepelnek ismét a játékokon” – mondta Gömöri Zsolt, a szervezet elnöke hozzátéve: a 2008-as pekingi seregszemle előtt a magyar lakosság 18 százaléka ismerte a paralimpiát, ez az arány várhatóan javulni fog London után.

Egy helyen maradnak

A paralimpiai játékokat 2020-ig biztosan olimpiai városokban rendezik meg a Nemzetközi Olimpiai és Paralimpiai Bizottság szerződésének értelmében.

Az eredeti megállapodás 2016-ig szólt, ezt hosszabbították meg most a felek újabb négy évvel, így a 2018-as téli és a 2020-as nyári játékok helyszínén lesznek majd a paralimpiai viadalok is. A 2018-as játékokat a dél-koreai Pjongcsangban rendezik, a 2020-as helyszínéről jövőre döntenek.

A Magyar Paralimpiai Bizottság jövő pénteki közgyűlésén fogadja el a londoni csapatnévsort, a nemzetközi bizottság pedig négy nappal később igazolja vissza hivatalosan a kvótákat.

A szervezet egyébként együttműködési megállapodást kötött a Tescóval, melynek értelmében az üzletlánc vásárlói május 21-től hat héten át 200 forintos kuponok megvásárlásával támogathatják a magyar paralimpikonokat.

A már kvótával rendelkező sportolók

Berecki Dezső, Csonka András és Pálos Péter asztaliteniszező, Sors Tamás és Vereczkei Zsolt úszó, Gurisatti Gyula és Dávid Krisztina sportlövő, Szabó Nikolett és Papp Gábor cselgáncsozó, Sas Sándor és Szávai Csaba erőemelő, Osváth Richárd, Szekeres Pál, Krajnyák Zsuzsanna és Dani Gyöngyi vívó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik