Sport

Még egy cselgáncsozónk ott lesz az olimpián

madarász tamás (madarász tamás)
madarász tamás (madarász tamás)

A 90 kg-ban szereplő cselgáncsozó, Madarász Tamás kvótát kapott a londoni játékokra, így nyolc főre bővült az olimpiai magyar válogatott.

A május 1-jén lezárult közvetlen kvalifikációból heten biztosították helyüket a nyári játékokon, hozzájuk csatlakozott a nemzetközi szövetség honlapján szerdán közzétett rangsor alapján a debreceni dzsúdós, akinek az európai szövetség juttatott kvótát.

“Az európai szövetség 50 országot fed le, és ennek felét, vagyis 25 kontinentális kvótát oszthat szét az olimpiáról lemaradt versenyzők között, 14 férfinak és 11 nőnek” – nyilatkozta Nagy András, a magyar szövetség sportigazgatója. “Egy országból egy, súlycsoportonként pedig két ember juthat kvótához, és a bonyolult számítási rendszer alapján a 90 kg-ban amúgy csak 107. helyen rangsorolt Tamás éppen beért az utolsó, 25. EJU-kvótás helyre. Bennünket is váratlanul ért ez az örvendetes fejlemény.”

A 25 éves Madarász Tamás első olimpiájára készülhet, eddigi legnagyobb sikere a varsói Világkupa-verseny megnyerése volt 2009 márciusában.

“Ma reggel az ausztrál színekben olimpiai bronzérmes Pekli Mari kérdezett rá nálam a Facebookon az olimpiai kvalifikációra, mire azt válaszoltam neki, hogy nem sikerült” – mondta Madarász.

“Aztán megnéztem az IJF honlapját, és döbbenten láttam, hogy én vagyok a nyolcadik kerettag. Az utolsó kvalifikációs viadalom a tavaly áprilisi Eb volt Isztambulban, legutóbbi pedig novemberben az ob-n versenyeztem. Ezzel együtt folyamatosan edzek, 93 kiló vagyok, szóval a kondimmal nincs gond. Az utóbbi hónapokban, amikor a dzsúdó már nem töltött be olyan komoly szerepet az életemben, egy régi álmom megvalósításaképpen egy debreceni szórakozóhelyen DJ-skedek, ezt most alighanem fel kell függesztenem. Tárgyaltam már a szponzorommal, összerakunk egy programtervet az edzőkkel, és egyelőre itthon készülök, aztán jöhetnek külföldi edzőtáborok.”

A közvetlen kvalifikációból a súlycsoportonkénti világranglistáról a férfiaknál az első 22, míg a nőknél az első 14 szerzett londoni kvótát.

A londoni olimpián induló cselgáncsválogatott
Ungvári Miklós (66 kg), Csoknyai László (81), Madarász Tamás (90), Bor Barna (+100), Csernoviczki Éva (48), Karakas Hedvig (57), Mészáros Anett (70), Joó Abigél (78)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik