Sport

Emlékmű az elhunyt magyar hegymászóért

Az Annapurnán elhunyt Horváth Tibornak emlékművet állítottak társai. Az Everesten mászó Klein Dávidnak 7000 méter alá kell jönnie a rossz idő miatt.

Miután amagyar Annapurna-expedíció szerény emlékművet állított az Annapurna oldalában a szombaton lavina áldozatául esett Horváth Tibor emlékére, hazaindultak a nepáli Tatopani és Pokhara nevű települések felé.

Az elhunyt alpinista emlékére dalokat, fényképeket, megemlékezéseket töltenek fel a facebookra, sokan fejezik ki megdöbbenésüket és fájdalmukat. Az Annapurna pedig ott maradt a magyarok számára megmászatlanul a Himalája szívében, tovább rontva borzasztó statisztikáját.

Hatalmas lavina zúdul le az Annapurnáról, aki belekerül, annak nincs esélye az életben maradásra:

A 8091 méteres csúcstól keletre, az Everest oldalában viszont még csak most kezdődik a Docler Everest Expedíció java. Az ottani magyar csapat egyedüli mászója, Klein Dávid első magyarként oxigénpalack nélkül, ráadásul egyedül készül a világ 8850 méteres tetejére.

Klein hétfőn elérte az I-es tábort (7000 méter) és továbbindult a II-es tábort kiépíteni, (7800 méter), közben szoktatva magát az extrém magassághoz. Ez volt a terv, de a zord himalájai időjárás közbeszólt.

Klein Dávidnak lejjebb kellett ereszkednie

A szólóban mászó Klein a 7800 méteren saját maga által kiépítendő II-es tábor felé tartva 7400 méterig jutott, de onnan egyelőre nem tudott tovább menni.

“Dávid hajnalban jelezte, hogy az időjárás miatt vissza kellett fordulnia. Leereszkedik biztonságos magasságba, hogy kivárja a kdevezőbb meteorológiai helyzetet, hogy tovább építhesse táborláncát” – mondta a Sport24-nek Prischetzky Réka, az expedíció sajtófőnöke, aki hozzátette, Klein Dávid értesült Horváth Tibor haláláról.

A két magyar expedíció még a Himalájába való indulás előtt Katmanduban találkozott egymással.


Az Everesten is van lavinaveszély, egy másik hegymászócsapat 7000 méter környékén lévő tábora éppen megúszta a hatalmas hógörgeteget tavaly:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik