Sport

Erőss Zsoltot helikopterrel hozzák le az Annapurnáról

24.hu
24.hu

2012. 05. 08. 14:26

Az Annapurna-expedíció a fájó torkú Erőss Zsolttal légi úton hagyja el a szomorú emlékű hegyet, később egy világjáró magyar házaspárral is találkoznak.

A hét végén történt tragédia, Horváth Tibor halála és a kedvezőtlen időjárás miatt a „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíció eredetileg haladéktalanul hazaindult volna az Annapurna-alaptáborból, a Himalájából.

Ehhez azonban meg kellett várniuk a 8091 méteres, veszélyes hegyről vasárnap 7000 méter felett visszafordult Erőss Zsoltot, aki hétfőn késő délután ért vissza társaihoz.

„Zsolt a körülményekhez képest jól van, már a feleségével is beszélt telefonon. A torka viszont fáj, ami még az alaptábor magasságában sem tréfadolog. Éppen ezért a keddet még pihenéssel töltik a hegymászók, és óvatosságból helikopterrel ereszkednek le egy kisebb nepáli faluba, ahonnan már majd gyalog folytatják útjukat visszafelé, valószínűleg a Pokhara nevű település irányába” – mondta Vincze Szabolcs sajtófőnök.

erőss zsolt (Array)
Az Annapurnáról visszatért Erőss Zsolt torokfájását komolyan veszik (hoparduc.hu)

A torokfájás életveszélyes lehet a nagy magasságban

Nekünk idehaza egy torokfájás nem jelenti a világvégét, de 5000 méter felett, főleg ennél is nagyobb magasságban minden nyavalya életveszélyt rejt magában. A tengerszint felett 5-6-7 ezer méterrel az emberi szervezet regenerálódó képessége drasztikusan lecsökken, és egy olyan hétköznapi gond, mint például a torokfájás, a gyomorrontás vagy éppen a lábfeltörés elhanyagolása akár végzetes lehet.

Éppen ezért Erőss Zsolt torokfájását is nagyon komolyan veszik, és óvatosságból ereszkednek le helikopterrel az Annapurna alaptáborából.

 

Zárug Zita (Array)
A hegymászók hazafelé találkoznak a világkörüli nászúton lévő házaspárral, Harkányi Árpáddal és Zárug Zitával (360fokbringa.hu)

Összefutnak a világkörüli nászúton lévő magyar házaspárral

A hegymászók a tervek szerint Nepálban találkoznak a világot főleg kerékpáron és más járműveken megkerülő magyar házaspárral, Harkányi Árpáddal és Zárug Zitával, akik tavaly júniusi esküvőjük után fekvőbringára pattantak, és nekieredtek egy földkörüli útnak.

A házaspár a hétvégén még India szent folyójának egyik legfontosabb városában, a Gangesz partján fekvő Varanasiban tartózkodott, onnan indulnak észak felé.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.