Sport

Klein Dávidék elérték a 7000 métert

A március 28-án Budapestről elindult Docler Everest Expedíció hegymászói eddig a terveknek megfelelően haladnak a Himalájában.

Szomorú hírt kaptunk hétfőn az Erőss Zsolt nevével fémjelzett “Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciósorozat tagjairól, ugyanis Horváth Tibort, a csapat egyik hegymászóját az Annapurna meghódítása közben elragadta egy jéglavina, melynek következtében életét vesztette.

Egy másik hegymászó közösség, Klein Dávid vezetésével szintén a Himaláján tartózkodik, és éppen hétfőn közölték, hogy elérték a 7000 méteres magasságot.

A Docler Everest Expedíció  – hasonlóan Erőssék túrájához – március 28-án délelőtt indult a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. Két átszállás (Isztambul, Delhi) után Klein Dávid (hegymászó) és Török Edina (alaptábor-vezető) március 29-én épségben megérkeztek Kathmanduba, Nepál fővárosába, ahol egy kisebb túrától eltekintve több mint tíz napot voltak. Április 10-én, egy hetes csúszással átlépték a kínai határt, és a közjáték még mindig hatással van a kétfős csapatra.

Az expedíció első fő állomását, az Alaptábor elérését (Base Camp 5100 méter) április 15-én teljesítették. „Első nap úgy érezzük magunkat, mint a Holdon. Fejünk néha tompán lüktet (ilyenkor dolgozik bennünk a fejfájás csillapító), máskor meg elviselhetetlenül (ilyenkor újabb tabit keresünk az elsősegély dobozban). Az éjszaka rémes: nem jön álom a szemünkre, fejfájás, émelygés – ahogy az 5100 méteren illik. A megközelítés időszaka ezennel lezárult, a Docler Everest Expedíció elérte az alaptábort” – mondta akkor Klein Dávid.

Az akklimatizálódás után a 120 kilós felszereplésüket jakok, teherhordó állatok vitték fel az előretolt alaptáborba, 6400 méterre, Klein április 24-én ért utánuk, majd két nappal később kiépítette 7100 méteren az 1-es tábort.

Az expedíció tagjai most az előretolt alaptáborban vannak, már elkezdődött a felépítés egy újabb köre, melynek célja a 7800 méteres 2-es tábor kiépítése. Ezen felül még Klein Dávidra vár a 3-as tábor (8300 méter) kiépítése, valamint a csúcstámadás, ami az időjárástól függően május 18-23. között várható.

Az expedícióról itt lehet bővebben olvasni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik