Sport

Öt tusa, de csak négy kvóta

Gyenesei-Leila-Toth-Adrienn-Kovacs-Sarolta(960x640).png (Gyenesei Leila, Tóth Adrienn, Kovács Sarolta)
Gyenesei-Leila-Toth-Adrienn-Kovacs-Sarolta(960x640).png (Gyenesei Leila, Tóth Adrienn, Kovács Sarolta)

A magyaroknak olimpiai válogató lesz a jövő heti, római öttusa-vb, ahol a kvótával még nem rendelkezők tovább gyűjthetik kvalifikációs pontjaikat.

A londoni játékokra jelenleg Kasza Róbert és Marosi Ádám, valamint Tóth Adrienn és Kovács Sarolta rendelkezik részvételi joggal, de a magyar szövetség szeretné, ha bővülne a lista. Így ugyanis lenne lehetőség a választásra, és sérülés, betegség esetén sem kerülne szorult helyzetbe a sportág.

Az olimpiára egy nemzetből nemenként két öttusázót lehet nevezni, ezért van különös jelentősége a vb-szereplésnek. Az első három helyezett közvetlen kvótához jut. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány tájékoztatása szerint a kvalifikációs hely nem tolódik, azaz akkor sem kap a negyedik helyezett londoni részvételi jogot, ha az első három közül az egyiknek korábbról már van kvótája. Lehet, hogy egyetlen újabb hely sem talál az olasz fővárosban gazdára, ebben az esetben a június 1-jén lezárt kvalifikációs listáról kerülhetnek majd a játékokra nevezhetők közé.

“A jelenlegi helyzet alapján szinte minden előzetes kvótavárakozásunk teljesülni látszik, Demeter Bence, Tibolya Péter és Gyenesei Leila is az élcsoportban van a ranglistán” – rögzítette az aktuális helyzetet a szakvezető.

A várható további kvótaszerzések miatt van jelentősége annak, ki hogyan szerepel a világbajnokságon, ez ugyanis segíthet a kapitánynak, hogyan döntsön az olimpiai résztvevőket illetően. Már csak azért is, mert az idei eddigi versenyszezon nem teljesen úgy alakult, ahogy várta.

A férfiaknál Kasza megnyerte a budapesti fedettpályás viadalt, azután viszont térdműtéten esett át, Rómában bizonyíthat újra. Marosinak van egy negyedik helye az első Világkupáról és egy tizedik a harmadikról, a hazairól, ő nagyjából hozta, ami elvárható tőle. Tibolya és Demeter viszont visszafogottabb eredményekkel kezdte az évet, aztán előbbi az áprilisi, százhalombattai fordulón harmadik lett, utóbbi pedig egy hétre rá, az oroszországi Rosztovban – kissé gyengébb mezőnyben – kilencedik.


Tibolya Péter kvótáért küzd, Kasza Róbertnek és Marosi Ádámnak már van

A nőknél valamivel tisztábbnak tűnik a kép, mivel a kvótával rendelkező Tóth és Kovács tavaly egyéniben Európa-, illetve világbajnoki ezüstöt szerzett, de Pálvölgyi Miklós hangsúlyozta, hogy Gyenesei várható kvótaszerzése miatt náluk is válogató a vb.

Mivel a hagyományos versenynek ezúttal külön tétje van a magyarok számára, ezért előzőleg nem indul csapat a vegyes váltóban. “Így mindenkinek két nap pihenője lesz a hagyományos verseny előtt” – indokolta a döntést a kapitány.

A szakvezető azt is elmondta, hogy az eredetileg tervezett három helyett négy női versenyző utazik Rómába, Kovács, Tóth és Gyenesei mellé bekerült a válogatottba Cseh Krisztina is, aki ráadásul a váltóban mindjárt szerephez is jut.

“Tóth Adri a múlt hetet kihagyta, láza volt, valami vírus megtámadta, ezért ő az elején nem versenyez. A hagyományos versenyben viszont már ott lesz, reméljük, össze tudja addigra szedni magát. Ott már a csapatnak is tagja lesz, és Cseh Kriszta szerepel majd kizárólag egyéniben” – mondta a kapitány. A férfiaknál Kasza hagyja ki a váltót. Az egyéni versenyek selejtezőjét csütörtökön és pénteken rendezik, a döntőkre pedig szombaton és vasárnap kerül sor.

A magyarok a tavalyi, moszkvai vb-ről két arannyal, három ezüsttel és egy bronzzal tértek haza. Ezúttal főleg London jegyében versenyeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik