Sport

A csapatkvótáért is küzdenek Jakabék Dohában

Az asztaliteniszezők utolsó olimpiai kvalifikációs versenyén Lovas Petrának és Jakab Jánosnak kettős a tét: egyéni sikerük egyben csapatkvótát is érne.

Eddig a hölgyeknél és a férfiaknál is 2-2 magyar asztaliteniszező (Póta Georgina és Tóth Krisztina, illetve Zwickl Dániel és Pattantyús Ádám) szerzett londoni indulási jogot, a csapatversenyben való induláshoz azonban nemenként további egy játékos kvótaszerzésére lenne szükség.

Erre az utolsó esély május 10. és 13. között, a dohai világselejtezőn kínálkozik. Alapesetben a nőknél az első hat, a férfiaknál az első kilenc hely ér majd kvótát a katari fővárosban, de ezek a számok változhatnak.

Az olimpiai csapatversenyen a hat földrész legjobbja (az idei világbajnokságon nyújtott teljesítmény alapján, feltéve, hogy 3, 2 vagy 1 játékosa korábban már kvótát szerzett), a rendező ország, valamint az egyesekben legtöbb játékost adó kilenc nemzet vehet részt. Amennyiben kilencnél több nemzet felel meg a kvalifikációs szabályoknak, akkor a csapat-vb-n kialakult rangsor dönt. Dortmundban a magyar nők a 11., a férfiak pedig a 17. helyet szerezték meg.

Lovas Petra az európai selejtezőtornán számított esélyesnek a kvótára, rossz sorsolása miatt ez nem sikerült neki. A fiúk már eddig is túlteljesítették az elvárásokat és a realitásrüléséből felépülő Jakab esetleges vitathatatlanul a csoda katába tartozna.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik