Sport

Cseh László a saját vérét veszi

A balatonfűzfői edzőtáborban a május 21-én kezdődő debreceni úszó Eb-re készülő magyar úszók közül Cseh László szokatlanul tréningez.

A magyarázat a szakemberek szerint kettős: egyrészt a Kőbánya SC világklasszisa legalább öt évvel idősebb valamennyi klubtársánál (akad, akinél nyolc-tízzel), azaz neki másféle terhelés kell.

Másrészt január óta rendkívül aprólékosan és „tudományosan” készül, hiszen folyamatosan ellenőrzi a laktát-szintjét, amiből egyenes következtetéseket lehet levonni a test fáradtságával kapcsolatban. Egy-egy “adag” úszás után rendszeresen kimászik a vízből, megszúrja ujjait, majd a vércseppet egy speciális műszerrel ellenőrzi.

„Ahhoz képest, amikor csak a pulzusmérés volt, meg a stopper, ez valóságos űrkorszak…” – mondta Cseh László. “Január óta csináljuk a méréseket, rendkívül hasznos. Nyilván, még beszédesebbek lennének az értékek, ha egy, öt vagy tíz évre visszamenőleg lehetne őket összehasonlítani, de így is nagyon sokat segítenek. Megesik, hogy már azt érzem, elkészültem az erőmmel, a számok viszont azt mondják, van még bennem tartalék, és kiderül, ez tényleg csak egy mentális holtpont volt, rá lehet még tenni egy lapáttal.”

Cseh László a hozzáértők szerint is egészen kiváló munkát végez, a fűzfői edzőtábort felügyelő Kiss László szövetségi kapitány szerint példásan teljesít a debreceni rekorddöntésre készülő klasszis (a 9 Eb-arannyal vezető Egerszegi Krisztina elé kerülhet a magyar örökrangsorban). Erre már csak azért is megvan az esély, mert Laci maga is amondó: „ha összevetem az elmúlt éveket a mostanival, egyértelműen kijelenthetem: Peking óta nem éreztem ilyen jól magam.”

Egyébként nem csupán Cseh „kiváltsága” a különleges eszközök bevetése: két speciális, a keringési rendszert fejlesztő, az oxigénhiányos állapot minél jobb elviselésére tréningező „pipával” kell gyürkőzniük a Kőbánya fiataljainak. Egy-egy edzés végén ketten fekszenek le Petrov Iván edző mellé a padokra, aztán meghatározott időközönként kell ki-, illetve belélegzési sorozatokat produkálniuk, amit a különleges szerkezet úgy szabályoz, hogy az úszó tűrőképességét fokozza.

„A versenyeket azok nyerik, akik a hipoxiás, azaz az oxigénhiányos állapotban a lehető legjobbat tudják nyújtani, azaz még akkor is tudnak hajrázni, amikor már minden éget és fáj” – magyarázta Kiss László, aki elárulta, hogy ezt a speciális „pipát” először a braziloknál látták a riválisok, azóta egyre inkább terjed, elvégre Cesar Cielo halmozta az olimpiai és világbajnoki aranyakat az utóbbi időszakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik