Sport

Érvénytelenné vált az örökös olimpiai eltiltás

A nemzetközi Sportdöntőbíróság érvénytelenítette a Brit Olimpiai Bizottság szabályát, mely a doppingoló sportolókat örökre eltiljta az ötkarikás játékoktól.

A Sportdöntőbíróság (CAS) hétfői ítélete úgy fogalmaz, hogy a BOA vonatkozó törvénye nincs összhangban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályozásával. A háromtagú CAS-bíróság szerint az életre szóló olimpiai eltiltás egy második büntetés az eredeti eltiltás után. Ezzel olyan versenyzők számára nyílt meg a londoni részvétel lehetősége, mint a sprinter Dwain Chambers vagy az országúti kerékpáros David Millar.

A világklasszis sprinter, Chambers 2003 októberében kapott kétéves eltiltást doppingolás miatt, és már a 2008-as pekingi játékokon sem indulhatott, míg Millar 2004-től volt kénytelen két esztendőt kihagyni EPO-használat miatt, és utólag 2003-as világbajnoki címétől is megfosztották.

Nagy-Britannia az egyetlen ország, amely ilyen szigorúan bünteti a doppingoló sportolókat, és az 1992 óta érvényes szabályt azóta sem változtatták meg, hogy a CAS tavaly októberben úgy ítélkezett: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyetlen eltiltottat sem zárhat ki a játékokról büntetésének lejárta után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik