Sport

Trónfosztás: bajnok a Győr női kosárcsapata

Hihetetlen izgalmak után története első bajnoki címét ünnepelheti az Uni-SEAT Győr női kosárlabdacsapata, miután győzött Sopronban a döntő ötödik mérkőzésén.

A Sopron nem élt a hazai pálya előnyével, így a női kosárlabda NB I. történetében új bajnokot avattak vasárnap: a Pécsről két éve érkező Füzy Ákos a bajnoki címig vezette a Győr együttesét.

A párharc első mérkőzését simán nyerte a Sopron, de a győriek rögtön egyenlítettek, majd a harmadik, soproni mérkőzésen elvették a bajnoki címvédő pályaelőnyét. Székely Norbert csapata ugyanakkor visszavette azt a negyedik találkozón, így jutottak el a lányok a vasárnapi, 5. randevúig.

A Győr jól kezdett, meg is nyerte az első negyedet, de onnantól végig a hazaiak akarata érvényesült inkább: 39-27-re is ment a Sopron.

Az utolsó negyedben azonban öszeomlott a hazai együttes, hibát hibára halmozott, ezt pedig megbüntette a teher nélkül játszó Uni-SEAT Győr és 61-55-re megnyerte a mérkőzés és a bajnokságot. A véghajrát, azaz az utolsó három percet 12-0-ra nyerte a Győr, a Sopronból Fegyverneky rosszul dobta a triplákat, Fűrész is hasonlóan tett, Kurasova már nem tudta megismételni addigi jó játékát.

A vendégek ugyanakkor őrülten pontosak voltak: Nagy-Bujdosó Nóra, Ciglar és Hollingsworth is pontokkal jelentkezett, de a lepattanózás és a szerzett labdák száma is drasztikusan megemelkedett a vendégek részéről ebben az időszakban.

Nem először omlik össze olyan csapat, amelyet Székely Norbert irányít: a magyar válogatott a tavalyi Eb-selejtezőn például 15-0-ra vesztett el egy utolsó negyedet az ukránok ellen. Most ezt klubszinten is – ha nem is a teljes negyedet tekintve – sikerült megismételni.

Először lett bajnok a Győr, a Sopron négy év után elbukta a finálét, de míg korábban a Pécs, most a Győr eddig “ismeretlen és eredménytelen” kosárcsapata ért révbe.

Eredmény – női kosárlabda-bajnokság, döntő, 5. mérkőzés

Uniqa-Euroleasing Sopron – Uni-SEAT Győr 55-61 (14-16, 15-8, 21-19, 5-18)

A Sopron pontszerzői: Horti, Kurasova-Gorbunova 14-14, Fegyverneky 11, Zavecz, Krnjic 6-6, Czank, Szabó 2-2

A Győr pontszerzői: Nagy-Bujdosó 18, Rasheed 15, Ciglar, Hollingswort 13-13, Simon 2

A párharc végeredménye: 3-2 a Győr javára!

A bajnokság végeredménye:

1. Uni-SEAT Győr
2. Uniqa-Euroleasing Sopron
3. Pécs 2011
4. Zalaegerszeg

Székely Norbert, a Sopron vezetőedzője:

“Az utolsó percekre mind fizikálisan, mind fejben elfogytunk. Elsősorban támadásban blokkoltunk le, s nem tudtunk olyan sebességgel játszani, mint addig. Gratulálok a Győrnek, megérdemelten lett bajnok.”

Fűzy Ákos, a Győr mestere:

“Határtalan boldogság és büszkeség lakozik bennem. A csapat azt mutatta, ami egész évben a védjegye volt, megalkuvás nélkül harcolt és vesztett helyzetből talpra állt.” (Forrás: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik