Sport

“Lucky” Luck a Colts új vezére

Túl vagyunk a profi amerikaifutball-liga hivatalos játékosbörzéjénén (draft) és az első választott személyét illetően bejött a papírforma.

A játékosbörzén alapesetben minden együttes hétszer választhat, tehát több mint kétszáz játékos kerülhet be a ligába. Az igazi csemege azonban évről évre az, hogy ki az első tíz választott, kik azok a tehetségek, akik már első profik között eltöltött évükben komoly hírnevet szerezhetnek maguknak. Most lássuk a 2012-es NFL draft top tizes listáját!

Luck élete nagy lehetőségét kapta meg (Fotó: AFP)

1. kör, 1. választott: Andrew Luck (irányító), Indianapolic Colts

Mint arról korábban írtunk, az előző NFL idényt a legrosszabb mutatóval záró, és irányítójától megváló Colts már napokkal a draft előtt értesítette a Stanford egyetem quarterbackjét, Andrew Luckot, hogy ő lesz idén a 1/1, azaz a játékosbörze első helyen válaszott játékosa. Sőt, szinte már idény közben kész tényként kezelték, hogy az Indy a Robert Griffin III, Andrew Luck duó valamelyikét húzza be, és köré építi fel a 2010-es évek új Indy-jét.

Luckból remek franchise iránító válhat a Coltsnál, ugyanis – ha nem túlzás ilyet állítani – képességei alapján mobilisabb mint Peyton Mannig, mivel lábon is sokkal jobban teljesít, nem riad vissza, ha szerelni kell, sőt az egyetemen néha még elkapó szerepben is feltűnt.

Persze ezzel az óriási rivaldafénnyel nem lesz könnyű dolga megküzdenie Lucknak, ugyanis minden egyes rossz megmozdulását komoly kritikák érik majd, és azt biztosra vehetjük, néhány kőkemény védő nem sajnálja majd a plusz energiát, hogy egyszer-egyszer földbe döngöljék az újoncot, megmutatva, ez már nem az egyetemi sebesség.

Luck kiválasztásának pillanatai:

1/2: Robert Griffin III (irányító), Washington Redskins

Ez a húzás sem volt meglepő,  miután kiderült, hogy az Indy Luckot választja, a Rézbőrűek, hogy biztosra menjenek a második választási jogot elcserélték a St. Louis Rams-zel, hogy feljöjjenek a soron következő legjobb irányítóért a listán. RGIII, ahogy az amerikai sajtó rövidíti a nevét, az egyetemi liga legjobb játékosa volt az elmúlt idényben, vagyis ő kapta a Heisman-trófeát. Washingtonba nagyon kellet már egy igazi, bivalyerős kezű irányító, aki képes hosszú, pontos passzokra, mivel a klub első számú QB-je az a Rex Grossman volt idáig, akinek több negatív pillanata volt karrierje során, mint – erős túlzással – jó átadás.

Griffin nem véletlenül kapta meg a Heismant:

1/3: Trent Richardson (futó), Cleveland Browns

A Browns a Minnesota Vikings-zel cserélt draftcetlit, így tudták megszerezni a legértékesebbnek tartott futót, aki kétség kívül az előszezon meccseken is már kezdőként kap helyet a csapatban, mivel Peyton Hillis távozása után Clevelandban nem túl acélos futók próbálkoznak yardokat hozni a csapat meccsein. Richardson képességeit jól mutatja, hogy a Heisman-szavazáson a harmadik pozíciót szerezte meg.

1/4: Matt Kalil (támadó falember), Minnesota Vikings

Nagyon kellett a meggyengült Vikings falba az erősítés, főleg a vakoldalra, ugyanis Christian Ponder nem állt a helyzet magaslatán az elmúlt szezonban. Kalil leigazolása talán egy kis nyugalmat adhat az irányítónak, és ha több ideje lesz a passzokra, máris megérte ez a draft húzás. Nem mellesleg a minnesotai szurkolók nagy többsége őt szerette volna az első körben választani, annak ellenére, hogy egy elkapó is nagyon kellett volna ebbe a csapatba. Tény viszont, hogy az idei draftlista nem dúskál baloldali falemberekben, míg tehetséges wide receivert a későbbi körökben is lehet találni.

1/5: Justin Blackmon (elkapó), Jacksonville Jaguars

Az elmúlt évek draftjait tekintve a Jags rosszabbnál rosszabb döntéseket hozott, ám idén az egyik legfontosabb hiányposztra érkezett az erősítés. A floridai alakulatnál a vezetőség egyértelműen Blaine Gabbertnek szavazott bizalmat a következő idényre, de azért, hogy legyen némi nyomás a másodéves irányítón, a Jaguars elhozta Miamiból Chad Henne-t tartaléknak. Gabbert tavaly nem talált sok célpontot magának, a holtszezonban azonban az erős védelem mellett a támadó szekció is fejlődésen ment át, ugyanis sikerült leigazolni Laurent Robinson elkapót, mellé pedig most érkezett Blackmon, akit az elmúlt két évben az egyetemi liga legjobbjának választották posztján.

Nagyon kellett már Jacksonville-be egy megbízható kezű elkapó:

1/6: Morris Claiborne (elkapó), Dallas Cowboys

A 8-8-as mérleggel zárt Dallasra nagyon ráfért egy kezdő szintű cornerback, aki a mélységi passzoknál képes egy az egyben megverni az emberét. Persze benne van, hogy Claiborne a szezon kezdetekor még csak epizódszerepet kap majd, de idővel a védelem egy alapembere lehet az LSU-ról érkező védő. Az azért ellene szól, hogy az NCAA-ben utolsó két évét töltötte kezdőként, de az beszédes, hogy mégis ő az elsőként válaszott cornerback.

1/7: Mark Barron (safety), Tampa Bay Buccaneers

Ha azt mondtuk, hogy a Cowboys-nak muszáj volt a védelmet erősíteni, akkor ez igaz a Bucs-ra is. A secondary új vezért kaphat Barron személyében, akit sérvvel műtöttek meg a holtszezonban. Igaz, így kockázatos lépés volt a Tampa húzása, de a vizsgálatok alapján a safety az edzőtáborra már teljesen egészséges lesz. Komoly fizikuma miatt igazi darálásra is képes a mélységi passzok lehúzása mellett, így már az első hetekben bedobhatja a Buccaneers a mélyvízbe.

1/8: Ryan Tannehill (irányító), Miami Dolphins

Úgy kellett egy tehetséges irányító Miamiba, mint egy falat kenyér, mivel a korábbi kezdőt, Chad Henne-t elengedték Jacksonville-be, míg a Jaguarstól érkezett a veterán David Garrard. Valljuk be, mindkét QB nagyobb felhajtással vágott neki karrierjének, mint ami lett belőle. Így a Delfineknek egyedüli kezdőnek nem maradt más, mint Matt Moore, akire nem is lehet igazán panasz, mert Henne sérülése után egész ügyesen dobálgatott az előző idényben. Így egyelőre kérdéses, kiben bízik majd meg a vezetőség, de a képességek felmérésére nagyszerű lesz az edzőtábor. Már csak azért is, mert Tannehill sok labdát adott el az egyetemen, és néha lassú volt a játéka, ami bajos lehet, mivel nagyságrendekkel magasabb fokozatban pörögnek a csapatok az NFL-ben.

Tannehill atletikusságát mutatja, sokszor a futást válaszjta passz helyett:

1/9: Luke Kuechly (linebacker), Carolina Panthers

A Panthers nagyon jól járt azzal, hogy behúzták Kuechly-t, ugyanis Carolinában a Newton vezette támadó szekció nem is teljesített rosszul tavaly, ellenben a védelemmel. A bostoni egyetemen végzett linebacker nem az a tipusú védő, aki iszonyatos ütközések és rombolások árán akadályozza meg az ellenfelet pontszerző akciójában, viszont mindíg a legjobb helyen van, és kiélezett szituációkban is képes higgadtan, fontos tackle-öket bemutatni. Egyértelműen vízhordó Kuechly, de nagyon hasznos lesz a jövő évi Panthers defense-ben.

1/10: Stephon Gilmore (cornerback), Buffalo Bills

Hiányposztra igazolt a Bills, azonban Gilmore kiválasztása némiképp meglepő, ugyanis hiába ért el remek eredményeket a felmérőn, sokkal jobbnak tartott cornerbacket tartott bent ezzel a lépéssel a buffalói csapat: Dré Kirkpatrick alapvetően top10-es játékos, míg Gilmore messze nem az. Ettől függetlenül a South Carolina egyetemen edződött játékos hamar alapemberré válhat, mivel a Bills keretében nem túl acélos a CB felhozatal, és látva a csoportriválisok passzainak mennyiségét (Patriots, Jets) sosem árt egy jó fizikumú cornerback. Persze Gilmore-nak van még mit tanulnia, de a másodéves Aaron Williams társaként jól működik majd ez a védekező szekció.

Ez volt az idei NFL draft top10-es listája, vagyis az első tíz helyen választott játékos. A csapatok hamarosan elutaznak az edzőtáborba, hogy felkészüljenek és beépítsék az új embereket az együttesbe, mivel bő négy hónap múlva rajtol az előszezon. A szeptember 5-én kezdődő első alapszakasz héten pedig kiderül, a tíz játékos közül ki lesz ott a pályán kezdőként, és ki teljesít draftpozíciójához méltóan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik