Sport

Európa-bajnok a cselgáncsozó Joó Abigél

A 78 kg-os magyar lány aranyérmet nyert a cseljabinszki cselgáncs Európa-bajnokságon, Londonban hét dzsúdósunk lehet ott.

A 2010-es kontinenstornán is győztes Joó a fináléban a címvédő francia Audrey Tcheumeo ellen lépett tatamira, s korábbi meccseihez hasonlóan ipponnal győzött.

A KSI 21 éves dzsúdósa, aki már az Eb előtt is biztos londoni szereplőnek számított, a magyar küldöttség második érmét szerezte meg Cseljabinszkban, ahol csütörtökön Csernoviczki Éva (48 kg) állhatott fel a dobogó legalsó fokára.

A magyar válogatott tehát az előzetes várakozásoknak eleget téve, három éremmel zárta a cseljabinszki Európa-bajnokságot, Joó Abigél arany-, Bor Barna ezüst-, Csernoviczki Éva (48, Ippon Judo Tatabánya) pedig bronzérmet szerzett, ezzel a magyar válogatott a házigazda Oroszország (5, 3, 1), továbbá Franciaország (2, 1, 3), Románia (2, 0, 0), Grúzia (1, 1, 2) és Izrael (1, 1, 2) mögött a hatodik helyen végzett az éremtáblázaton.

Időközben a párhuzamosan zajló Ázsia-bajnokságon magyar szempontból megfelelő eredmények születtek, így biztossá vált, hogy a 81 kilogrammosok között Csoknyai László olimpiai kvalifikációt szerzett. Mindez azt jelenti, hogy hét magyar judós – Ungvári Miklós (66, Tatabánya-Ippon), Csoknyai László (81, Paksi Atomerőmű SE), Bor Barna (+100, Paksi Atomerőmű SE), Csernoviczki Éva (48, Ippon Judo Tatabánya), Karakas Hedvig (57, UTE), Mészáros Anett (70, Honvéd-Kipex) és Joó Abigél (78, KSI SE) – képviselheti majd a magyar színeket Londonban.

Tóth László, az Magyar Judó Szövetség elnöke az oroszországi városból adott rövid Eb-értékelést: “Maximálisan elégedett vagyok a szereplésünkkel, Csernoviczki Évi bronza és Bor Barna ezüstje mellett Joó Abigél mai diadala bearanyozta a hétvégénket. A versenyzők hozták, amit vártunk tőlük, ezzel együtt ismét hangsúlyoznám, hogy ez az Eb csak egy állomás volt az olimpiai felkészülésben.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik