Sport

Kipotyogtak a magyar cselgáncsozók, ám van még esély

A pénteken érdekelt három magyar is kiesett az első fordulóban a cseljabinszki cselgáncs Európa-bajnokságon. Csoknyai László ugyanakkor még ott lehet Londonban.

Gáspár Eszter (63 kg) az ukrán Olena Szajkótól, Nagysolymosi Sándor (81 kg) a cseh Jaromir Muslitól, míg Csoknyai László (81 kg) a grúz Levan Ciklauritól kapott ki, ezzel valamennyien befejezték a szereplésüket.

A bonyolult kvalifikációs rend alapján azonban a paksi Csoknyainak ezzel együtt jó esélye van a kvótaszerzésre. A magyar szövetség (MJSZ) számításai szerint ugyanis a közvetlen kvalifikációra már nincs esélye, mivel nem lesz benne a 81 kg-os kategória világranglistájának első 22 helyezettjében. Az épphogy lemaradóknak – 14 férfinak és 11 nőnek – azonban a kontinentális szövetségek szabadkártyát juttatnak, ez súlycsoportonként két, országonként pedig egy fő lehet. A 81 kg “pótlistáján” Csoknyai van legelöl, legnagyobb riválisa, a fehérorosz Alekszandr Sztasenka ugyancsak hamar kiesett az Eb-n, így már nem előzheti meg őt.

Csoknyai helyzete akkor változhat, ha a még olimpiai esélyes magyarok közül szombaton a 100 kg-os Farkas Bálint döntőt vív Cseljabinszkban (ha megnyeri az Eb-t, akkor közvetlenül kvalifikálja magát a nyári játékokra). Ez esetben a Honvéd dzsúdósa kap szabadkártyát.

Szombaton, az egyéni küzdelmek zárónapján Farkas mellett a már közvetlen kvalifikációs helyen álló Bor Barna (+100) és Joó Abigél (78) lép tatamira a kontinenstornán, ahol 45 ország 379 dzsúdósa verseng.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik