Sport

Sporttörténelmet írt a magyar szinkronúszó páros

czekus-eszter-kiss-szofi(960x640).png (czékus eszter, kiss szofi, szinkronúszás)
czekus-eszter-kiss-szofi(960x640).png (czékus eszter, kiss szofi, szinkronúszás)

Még csak 17 évesek, de kijutottak a nyári olimpiára. Kiss Szofi és Czékus Eszter a nemzetközi szinkronúszó mezőny kakukktojása. Jó értelemben.

Czékus Eszter és Kiss Szofi könnyen lehet, hogy a magyar olimpiai delegáció legfiatalabb versenyzői lesznek Londonban. 17 évesek, sportágukban, szinkronúszásban jövőre is csak junior korosztályúaknak számítanak.

Edzőjük, Szauder Gábor azonban már két éve felnőtt nemzetközi versenyekre viszi őket, ott voltak Barcelonában, Franciaországban, a sanghaji világbajnokságon. Utóbbin a 22. helyet szerezték meg, amivel be is robbantak a tágabban értelmezett élmezőnybe.

Speciális a hierarchia a szinkronúszásban, már ami az eredményességet illeti: sportdiplomácia, megélt kor és hihetetlen harmónia szükséges ahhoz, hogy valaki számszerű eredményt tudjon felmutatni. Bennük megvan a harmónia, ennek köszönhető, hogy a két nagy rivális, az argentin és a fehérorosz duó előtt meg tudták kaparintani a londoni kvalifikációs viadalon még kiadó egyetlen olimpiai kvótát.

Czékus Eszter és Kiss Szofi ott lesz Londonban (Fotó: MTI)

„Tudtuk, hogy az utolsó kvótás helyért az argentinokkal és a fehéroroszokkal harcolunk majd. Számítottunk rá, hogy sikerülhet, de persze rettenetesen örültünk neki” – mondta Czékus Eszter, aki korán elkezdett úszni a Komjádiban, majd a Hajós Alfréd Uszodában édesanyja révén lement egy szinkronúszó edzésre az Alfa SC-hez, és ott is ragadt. „Az úszás nekem monoton volt és unalmas” – foglalja össze tömören, és később hozzáteszi, bizony az elmúlt négy év nem mindig volt könnyű.

„Voltak olyan időszakok az elmúlt években, amikor legszívesebben abbahagytam volna, de a barátaim, a családom, az edzőm és Szofi mindig ott volt mellettem. Miattuk folytattam, és ezért nagyon hálás is vagyok nekik. Sok időt töltök Szofival, nagyon tiszteljük egymást, a barátomnak mondhatom, igazán jó ember” – így Eszter.

„Először balettoztam hobbi szinten, majd úszni kezdtem, 11 éve mentem el az első szinkronúszó edzésre” – emlékezik Kiss Szofi, aki rögtön el is árulja a páros szinkronúszás legnagyobb előnyét. „Párosban az ember talán több kedvezményt kap az edzőtől, mint csapatban. Ha valamelyikünk elfárad, akkor kaphatunk pihenőt, egy csapatban, ahol sokan vannak, semmit nem számít, ha valakinek nem megy. Az olimpián szeretnénk megelőzni két országot, Egyiptomot és Ausztráliát, akkor már elégedettek lehetünk”.

A pihenés persze nem azt jelenti, hogy a két lány lusta lenne, sőt! Embert próbáló, amit véghezvittek az elmúlt négy évben.

„Rávenni két 13 éves lányt 17 éves koráig, hogy minden nap 6-8 órát eddzen, sem tanárnak, sem szülőnek, sem egy edzőnek nem könnyű. Szofi és Eszter vállalta ezt, büszke is vagyok rájuk” – mondja Szauder Gábor, a páros edzője.
„Ha azt nézzük, hogy a két legnagyobb ellenfél az argentin és a fehérorosz páros volt, igenis siker, meglepetés, hogy kiharcolták az olimpiai részvételt. Annak a két párosnak sokkal jobb a diplomáciája, a szervezeti, sportági háttere, nem beszélve az anyagi lehetőségekről” – vallja be a tréner, aki 2008-ban, 14 évnyi görögországi munka után tért haza, és kezdett el foglalkozni Kiss Szofival és Czékus Eszterrel.

Az olimpia után jön a junior-vb (Fotó: MTI)

Mióta hazatért, öt elnökség alakult a szinkronúszó szövetségben, mindegyikkel meg kellett értetni, milyen lehetőség rejlik a lányokban, meg kellett győzni az elöljárókat, érdemes figyelni rájuk (a versenyeztetéshez szükséges anyagi feltételeket saját erőforrásból és a MOB segítségével teremtik elő).

Szauder Gábor Görögországban egy kilencfős irodát irányított, 5-6 edző segítette a munkáját. Ehhez képest igazi kihívás volt Magyarországon a „semmiből” eredményt elérni. Igen, eredmény ez, hiszen az olimpiák történetében még egyszer sem fordult elő, hogy egy páros mindkét tagja ennyire fiatal legyen.

Felvetődhet a kérdés, vajon kimaradt-e a két lány életéből valami a sport miatt?

„A legkomolyabban mondom, hogy nem. Behatárolt az idejük, és valóban edzünk naponta 6-8 órát, de mindez rendszert ad az életüknek. Két különböző emberről van szó, de jót tesz nekik a sport. Nem tudok olyan dologról, ami értéket jelentene nekik, és lemaradtak volna róla. Egy mozi, egy jó könyv ugyanúgy jelen van az életükben, mint másoknak. Mindhárman nagyon szeretünk olvasni, gyakran beszélünk a könyvekről. Talán pont arra nincs idejük, ami a többi tizenévesnek nem is tesz jót” – érzékelteti a trió közötti harmóniát az edző, aki szerint a realitás az, hogy Londonban a duó a 22. helyen végez majd.

„Még mindig junior korban vannak, lényegében az olimpia utáni junior-vb fontosabb is számukra sportszakmai szempontból. Ugyanakkor az olimpia egy óriási lehetőség, egy hatalmas tapasztalatszerzési esély, egy élmény lesz a számukra. Megmutathatják magukat, a pontozóbírók már tudni fogják: igen, ők a magyarok, ők a 17 éves lányok, itt vannak, léteznek. A szinkronúszás egy olyan sportág, ahol nagyon nehéz előrejutni, be vannak kategorizálva a párosok. Amolyan „kiöregedési” alapon lehet feljebb lépni. Ebben a sportágban nagyon fontos a múlt” – így Szauder Gábor.

A lányoké persze a jövő: az olimpia után 6-8 élmezőnyben szereplő páros is visszavonul, így jó esély van a nemzetközi mezőnyben a 15-16. helyre is felkúszni. 18 évesen. Utána pedig még hosszú évekig lehet folytatni az előretörést. Szinkronban az álmaikkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik