Sport

Forma-1-es teszt alatt az olimpiai fáklya

olimpiai-faklya(960x640).png (olimpiai fáklya, )
olimpiai-faklya(960x640).png (olimpiai fáklya, )

Az olimpia szervezőbizottsága semmit sem bíz a véletlenre: a BMW szélcsatornájában szélsőséges időjárási körülmények között tesztelték a fáklyát.

Mint azt tudjuk, Anglia nem a mediterrán időjárásáról ismert, így az ötkarikás játékok szervezői inkább biztosra mentek: a fáklyát elvitték Münchenbe, a BMW tesztközpontjába, ahol szélcsatornás tesztnek vetették alá, csakúgy, mint ahogy a Forma-1-es autókat is szokták.

Azonban most az áramvonalasság helyett a strapabírást vizsgálták: a világ minden tájának éghajlati viszonyait szimulálták, és a fáklya remekül teljesített. A britek egykori tízpróbázója, a kétszeres olimpiai bajnok Delay Thompson tartotta kezében a lángot, miközben 100 km/órás szélerősséget, minusz 5 és plusz 40 fokot is kibírt.

Ráadásul a szélcsatornában – melyben közel 280 km/órás sebességet, ami nagyobb mint egy hurrikán ereje, és minusz 20, valamint plusz 50 fok közötti értéket tudnak vizsgálni – esős és havas tesztnek is alávetették a fáklyát, de a láng nem aludt ki.

Korábban már próbára tették a lángot: az olimpiai fáklyát felvitték a Snowdon-hegy csúcsára, ahol időjárásteszt alá vetették azt.

A 70 napos fáklyafutás május 19-én rajtol, és több mint nyolcezren futnak majd a lánggal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik