Sport

A kenuslegenda bízik Vajda Attilában

Wichmann Tamás úgy gondolja, ma már nagyon nehéz nemzetközi eredményt elérni kajak-kenuban is, de a mieinknek megvan rá az esélyük.

1972-ben nem sikerült neki az olimpiai arany megszerzése kenu 1-es 1000 méteren, de az ezüst, valamint a 76-os bronzérem és a 9 világbajnoki cím miatt is joggal mondhatjuk a sportág legendájának Wichmann Tamást. Rövid esélylatolgatásra kértük a londoni olimpia kapcsán.

„Észre kell venni, hogy az olimpiai szereplés lehetőségének kiharcolása egyre keményebb feladat. Hihetetlen számú versenyzőt vonultat fel minden egyes sportág. Azon belül azt a kvalifikációs rendszert, amit kialakítottak, át kell tudni lépni, és látjuk, hogy ez nem mindig egyszerű. Akik aztán döntőbe jutnak millimétereken és centimétereken belül döntik el az érmek sorsát, akár az olimpián is. Tudomásul kell venni, hogy ez az éles küzdelem, tekintve hazánk lélekszámát, nem feltétlenül nekünk kedvez” – így a 37-szeres magyar bajnok kenus, aki a Sport24-nek elmondta, nagyon élvezte a versenyzést, mindig szívesen gondol vissza a készülődésre, a mindig tisztelt ellenfelekre, a parton a versenyek előtt és után folytatott beszélgetésekre.

„Ami a mai srácokat illeti: hihetetlen nehéz helyzetben vannak, hiszen egy óriási tradícióval megpakolt eredménylistát kell szinten tartaniuk, ami persze remélhetőleg ezen az olimpián is sikerülni fog. Gyakorló edzőként napi kapcsolatban vagyok az olimpikonokkal, van fejlődési lehetőség. Kenuban is, egy ügyes húzás révén olyan párosokat raktak össze, akiknek a tagjai egymás ellen is folyamatosan készülnek. Ez azt jelenti, hogy a versenyeken egy picivel jobban fogják tűrni a stresszhelyzetet. A fiúknak a poznani Európa-bajnokságon kell nagyon jól szerepelni ahhoz, hogy a kettesek kvótáját meg tudják szerezni. Ez nagyon fontos, mert nem volt még olyan olimpia, ahol ne lettünk volna a döntőben.”

(A tavalyi szegedi világbajnokságon a Széles Gábor-Nagy Péter kettős a középfutamban kiesett, nem jutott döntőbe, így akkor nem lett meg a kvóta – a szerk).

„ Vajda Attilára nem akarok külön kitérni, azért szurkolok, hogy az ő tudása, képessége ebben az évben is az olimpiára csúcsosodjon ki. A kajakosoknál azt látom, hogy önállóbbak a versenyzők, tettre készebbek, mint korábban. A lányoknál hosszú évek óta tradíció, hogy egy olyan hallatlanul jó anyaggal bír a magyar kajak-kenu sport, ami eleve predesztinálja őket a sikerre. Bízom benne, hogy ők is sok örömet okoznak majd a szurkolóknak” – mondta kérdésünkre Wichmann Tamás.

A londoni olimpia kajak-kenu versenyszámai

Férfiak: kajak 1-es 200 méter, 1000 méter; kajak kettes 200 méter, 1000 méter; kajak négyes 1000 méter; kenu egyes 200 méter, 1000 méter, kenu kettes 1000 méter.

Nők: kajak 1-es 200 méter, 500 méter; kajak kettes 500 méter, kajak négyes 500 méter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik