Sport

Bor Eb és olimpiai éremig verekedné magát

Az olimpiai kvalifikációt jövő hétvégén lezáró, cseljabinszki Európa-bajnokságra és a londoni játékokra is éremért megy Bor Barna, a paksiak világbajnoki ezüstérmes cselgáncsozója.

Az Atomerőmű plusz 100 kg-os dzsúdósa a szerbiai edzőtáborból hazatérve úgy nyilatkozott vasárnap, hogy ideálisan halad a felkészülése:

“Erő és állóképesség szempontjából, valamint technikailag is talán most vagyok a legjobb formámban. Ami az egészségemet illeti, persze mindig fáj valami, de majd az olimpia előtt pihenek egyet, hogy Londonban teljesen fitt legyek. Az elmúlt nagyjából két hónapban már nem voltak Világkupa-versenyek, mégis összesen talán ha egy-két hetet töltöttem itthon, mivel a német- és csehországi, illetve szerbiai edzőtáborban több partnerrel tudtam küzdeni. Idehaza általában három-négy ellenfél akad a nehézsúlyban, ott viszont akár tíz emberrel is ki tudok állni.”

A kétszeres Eb-második Bor Barna jelenleg hatodik az olimpiai kvalifikációs ranglistán, és legrosszabb esetben is nyolcadik kiemeltként léphet majd tatamira az ötkarikás seregszemlén.

“Ha az Eb-n a jelenleg hetedik orosz Mihajlin jól szerepel, akkor bejöhet elém, a nyolcadik üzbég Tangrijev pedig az Ázsia-bajnokságon javíthat még – magyarázta a 25 éves Bor. – Én egy Eb-döntővel tudnám leginkább megszilárdítani a pozíciómat. Ez egyébként azért fontos, mert ha hatodik vagy hetedik vagyok, akkor az olimpián csak a döntőben találkozhatok a világelső francia Rinerrel, ha viszont nyolcadikként utazok Londonba, akkor az ő ágára kerülök a 32-es táblán, és hamarabb belefuthatok.”

A háromszoros U23-as Európa-bajnok kifejtette, hogy nagy különbséget érez a mostani és a négy évvel ezelőtti felkészülés között:

Erősebb és rutinosabb vagyok, teljesen más érzés a második olimpiámra készülni, bár ez azért mindig kemény menetelés. Most is lesznek a válogatottban újoncok, de majd mi, tapasztaltabbak átsegítjük őket a nehézségeken. Abban is bízom, hogy jobb sorsolásom lesz, mint Pekingben, ahol végül helyezetlenül zártam. Kiemeltként most több esélyem lesz arra, hogy az első körben egy >>bemelegítős<< ellenfelet kapok, aztán már jöhetnek a keményebb srácok.”

Ami a konkrét célkitűzéseit illeti az év legfontosabb két versenyére, Hangyási László tanítványa közölte: “Cseljabinszkba és Londonba is éremért utazok, persze nem leszek szomorú, ha csak az utóbbi jön össze…”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik