Sport

Bernáth-show, Bacskai- és Szellő-kiesés

A magyar ökölvívók közül Bernáth István még harcban van az olimpiai kvótáért Szellő Imre és Bacskai Balázs azonban lemarad Londonról.

Már megint egyidőben bokszolt két nagy reménységünk a trabzoni olimpiai kvalifikációs ökölvívó-tornán, s ez lehetetlenné teszi a koncentrációt. Bacskai Balázsról és Szellő Imréről van szó, egyik Európa-bajnok, másik Eb-bronzérmes, és a jelen magyar ökölvívásának – a már olimpiai kvótás Káté Gyula mellett – legnagyobb alakjai.

Most mindketten vereséget szenvedtek a legjobb négy közé jutásért, s így már biztos, hogy nem lesznek ott Londonban. Ebben az a kiváltképp kínos, hogy Bacskai Pekingről is lemaradt…

Bacskait szemmel láthatóan nyomasztotta, hogy a Trabzonban olykor szemérmetlenül támogatott hazaiak egyik reménysége, a város szülötte, Abdulkadir Koroglu volt az ellenfél. Az első menetet 7-3-ra odaadták a töröknek, és ez rányomta a bélyegét a továbbiakra. Bacskai ment előre becsülettel, de mintha látszott volna rajta, hogy érzi: akkor is a törököt hozzák ki győztesnek, hogyha a feje tetejére áll. Ugyan nem állt, de Koroglu győzött nevetséges arányban, 21-14-re.

Bacskai zokogva vonult be az öltözőbe, egy álommal lett szegényebb – ő is, és mi is. Hogy vajon semleges szorítóban nyert volna-e, az örökre megválaszolatlan kérdés marad.

Szellő a pontozást tekintve simán kikapott angol ellenfelétől, de a kecskeméti fiú másképp látta: „Szerintem nem kaptam ki, az első és a második menetben is védtem az ütéseit, erre 4-1-re majd 9-3-ra Smith vezetett. Nem értem…”

Szellő edzője, Konkoly István sem értette, mi sem értettük, de ez nem változtat a szomorú tényen: Eb-bronzérmesünk sem lesz ott Londonban.

Még az sem biztos, hogy a szupernehézsúlyú Bernáth István ott lesz az olimpián, de az biztos, hogy már csak egyetlen meccset kell nyernie a bravúrhoz, pénteken a francia ifjúsági olimpiai bajnok Tony Yoka ellen. A debreceni óriás ugyanúgy sziporkázott, mint első meccsén, az albán származású szlovénból bohócot csinált, show-elemekkel tarkította bunyóját, és a semleges közönség üdvrivalgásától kísérve 14-4 arányú győzelmet aratott.

Eredmények – olimpiai selejtezőtorna

69 kg (2 kvóta): Bacskai Balázs-Abdulkadir Koroglu (török) p. v. 14-21

81 kg (3 kvóta): Szellő Imre-Callum Smith (angol) 6-16

+91 kg (2 kvóta): Labinot Xhoxhaj (szlovén)-Bernáth István p. gy. 4-14

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik