Sport

Magyar Zoltán: Berki a legjobb a világon

A Magyar Torna Szövetség elnöke szerint el kell hitetni a világgal, hogy a lólengés magyar világbajnoka érdemli az olimpiai aranyat.

Két magyar lólengő, a kétszeres világ- és ötszörös Európa-bajnok Berki Krisztián, valamint az utóbbi Eb és vb 4. helyezettje, Hidvégi Vid is kvalifikálta magát a londoni olimpiára.

Páratlan bravúr ez, bár hozzátehetjük, Berki csak egy mélyen igazságtalan kvalifikációs rendszer miatt maradt le Pekingről, adottságai és eredményei alapján éremesélyesként lett volna ott a helye. Most bizonyíthat, és ezt várja tőle Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke.

– A dobogóra várom Krisztiánt, de nagy az esélye az aranyéremre is. Hidvégi Videt pedig befogadták a nyolc közé, és ez hatalmas eredmény a magyar tornasport számára – mondta a Sport24 érdeklődésére a kétszeres olimpiai bajnok tornász.

Valóban a pontozóbíróké a döntő szerep manapság a nagy versenyeken?

Már nem annyira, mint régebben. Mivel nagyon sokan indultak az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon lólengésben – kihagyva más szereket – azért, hogy benne legyenek az első háromban, ami londoni kvótát ért, sok olyan közvetlen rivális kiesett, aki a szerenkénti döntőkben bizonyított. Ez azt jelenti, hogy a holland vagy éppen az ausztrál versenyző kiesésével könnyebb lesz Hidvéginek a nyolcba jutnia az olimpián. Ott pedig bármi lehet.

Azaz?

Azért azt tudni kell, hogy egy olimpián mind a két versenyzőnek nagyon jó gyakorlatot kell bemutatnia. Fel kell készülni fizikálisan, mentálisan is. Egyikőjük sem volt még olimpián, ezért megpróbálunk minden olyan körülményt lemásolni, ami egy kicsit is hasonlít rá. Sokat beszélgetünk velük, hogy ne legyenek meglepetések. Ne feledjük el Böczögő Dorinát sem, aki nagyon jó irányba változott, nem láttam még ennyire koncentráltan készülni. Tőle ettől függetlenül a tisztes helytállást várom a nők mezőnyében.

Berki Krisztiánnak az egyik legnagyobb ellenfele egy brit srác, Louis Smith. Londonban lesz az olimpia…

Április 28-29-én megyünk ki Eszékre, ahol tizenkét közép- és kelet-európai ország sportvezetői gyűlnek össze. Közös stratégiát beszélünk majd meg és dolgozunk ki a sportdiplomáciánk erősítésére. Ez azért fontos, mert ugyanúgy megcsinálják a dél-amerikaiak vagy a Távol-Kelet országai. Ennek a közös fellépésnek nem az előnyszerzés a célja, hanem a reális versenyek biztosítása. Ami nekünk kedvező, hogy Karácsony István, aki két korábbi szakaszban is volt a lólengésért felelős technikai bizottsági tag, után az új amerikai tag rengeteg kérdést tesz fel nekünk, sokat érdeklődik. Mi az elkövetkezendőkben megpróbáljuk kihegyezni az érvelésünket arra, hogy az ellenfelek gyakorlataiban lévő elemek közül ne fogadják el azokat, amelyeknek nem jó a kivitelezése.

Korábban volt arra példa, hogy nem vontak le rontott elemekért (emlékezhetünk arra is, hogy Hidvégi Vid úgy lett vb-4., hogy a harmadik helyezett leesett a lóról – a szerk.). Krisztián egyébként most kezdi majd el a 6.9-es gyakorlatát, amellyel végig az olimpiáig versenyez majd. Smith gyakorlata 7.0 pontból indul, de sokkal csúnyább, kevésbé elegáns. Legalább 3-4 tized előnye van Krisztiánnak, ha mindketten jól megcsinálják a gyakorlatot. A világnak el kell fogadni, hogy most ő a legjobb. Ennek bizonyítéka a múlt heti Világkupa-arany Kínában Smith és az egykori kínai világbajnok előtt.

Ami a teljes magyar küldöttséget illeti, 100 nappal az olimpia előtt Magyar szerint reális a jelenlegi helyzet, azaz a 107 kvóta:

– Most gyorsulnak fel az események az olimpiai kvótaszerzésben, a jelenlegi állapotot megfelelőnek érzem. Mindig is meghatározta a küldöttség létszámát a csapatsportok szereplése, bízom benne, hogy a női vízilabda-válogatott is kijut Londonba. A birkózók egy nagyon nehéz kvalifikációs sorozatban vannak, eddig három kvótájuk van, de még ők és a többiek is szorgoskodhatnak. A 130-as létszámmal elégedett lennék – mondta 1976 és 1980 olimpiai bajnoka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik