Sport

Áll a bál Szombathelyen

Újabb vita robbant ki a szombathelyi Arena Savaria sportcsarnokot üzemeltető Unihall Kft. és az önkormányzat között bontakozott ki. Ez pedig akár a dobóatléták olimpiai felkészülését és az alapszakasz győztes Falco KC férfi kosárlabdacsapatának további szereplését is veszélyeztetheti.

Lazáry Viktor, a város fideszes alpolgármestere hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be a részletekről, s azt mondta, az Unihall Kft. múlt pénteken e-mailben tájékoztatta a városvezetést, hogy most hétfőtől az önkormányzat által támogatott egyesületek, iskolák nem vehetik igénybe az Aréna Savaria sportszolgáltatásait.

“A cég az önkormányzat álláspontja szerint ezzel a tevékenységével mindamellett, hogy nem teljesíti szerződésben vállalt kötelezettségét, veszélyezteti a Falco KC szereplését és a Dobó SE olimpikonjainak felkészülését is” – szögezte le Lazáry. “Szombathely korábbi szocialista-szabaddemokrata városvezetése több cikluson átívelő, 10 évre szóló szerződést kötött az Aréna Savaria és a Sugár úti sportkomplexum üzemeltetéséről az Unihall Kft-vel, amely alapján egy évtized alatt az önkormányzat közel egymilliárd forintot fizet ki a győri cégnek.”

Péntek Pintér Imre, az Unihall Kft. tulajdonosa azt mondta, a továbbiakban is készek tárgyalni a városvezetéssel, s messzemenően átérzik annak a jelentőségét, hogy a kialakult helyzettel nem szabad veszélyeztetni az olimpiai felkészülést. A tulajdonos szerint ugyanakkor eddig sem ők gerjesztették a vitát.

“Cégünk közbeszerzési eljárás után kötött szerződést 2005-ben a sportcsarnok üzemeltetésére, ám évekig az abban szereplő kapacitásnál többet nyújtott, több órát szolgáltatott, aminek fejében pedig az előző önkormányzat mindent megtett annak érdekében, hogy olyan sportrendezvényeket hozzanak a csarnokba, amelyekből az üzemeltető cég is többlet bevételekhez juthatott” – mondta a tulajdonos. “Nem a cégünk a hibás abban, hogy az önkormányzat nem kötötte meg időben a támogatási szerződéseket az egyesületekkel és sportiskolákkal, amelyek ennek hiányában nem szerződtek le időben az üzemeltetővel a szolgáltatás igénybevételéről. Mi három megoldást is felkínáltunk az önkormányzat számára: vagy a 2005-ben megkötött szerződésen belüli időtartamot veszik igénybe, vagy kifizetik a többletet, vagy pedig megfelelő egyeztetések után felbontják a 10 évre kötött szerződést és átveszik a sportkomplexum üzemeltetését.”

Lazáry a sajtótájékoztatón azt mondta, a sportcsarnok üzemeltetését egy háromoldalú szerződés szabályozza, amelynek alapján az önkormányzat kötelezettséget vállalt évi 50 millió forint értékű kapacitás lekötésére, támogatási szerződés formájában, mégpedig úgy, hogy a támogatást szombathelyi sportegyesületeknek és sportiskoláknak nyújtja.

“Az érintett sportiskolákkal és egyesületekkel a sportcentrum használatáról már az Unihall Kft-nek kellett volna megállapodást kötnie, ám erre az önkormányzat kérése ellenére nem került sor” – hangsúlyozta a sportért felelős alpolgármester.

Lazáry azt mondta, a cég jelezte, hogy a 2012-re lekötött kapacitás fejében 114 millió forintot kérnek, 40 millió forinttal többet, mint az előző évben. Az alpolgármester szerint az elmúlt időszakban az önkormányzat vezetése és az Unihall Kft. vezetői többször folytattak egyeztető tárgyalásokat, melyeken a cég képviselői egyértelműen kifejezték: a korábbi feltételekkel nem áll szándékukban az üzemeltetés, az önkormányzat pedig egyértelműsítette, hogy kész átvenni a sportcentrum működtetését.

“A városvezetés 10 millió forintos ajánlatával szemben az Unihall Kft. igénye 70 millió forint, ennyiért lennének hajlandóak lemondani az üzemeltetés jogáról és megszüntetni idő előtt a szerződést” – vázolta a kialakult helyzetet Lazáry, s hangsúlyozta: a város vezetése mindent megtesz azért, hogy a Falco kosárcsapata megszokott helyen tartsa meg edzéseit, a Dobó SE olimpikonjai pedig nyugodtan készülhessenek az olimpiára.

Kijelentette, ennek érdekében arra is hajlandóak, hogy az Unihall Kft. által megállapított óradíj alapján kössenek szerződést, és egyben tárgyaljanak az év második felére esedékes szerződés megkötéséről.

“A Falco esetében a bajnokság végéig, a Dobó SE esetében az olimpiai felkészülés végéig, a sportiskolásoknál pedig a tanév végéig szólna ez a szerződés. Erről szóló ajánlatát először egy április 10-én keltezett levélben küldte meg az önkormányzat az Unihall Kft.-nek, majd ezt április 16-án megerősítette és továbbra is várja az Unihall Kft. válaszát” – mondta Lazáry.

Hozzátette: az önkormányzat keresi a jogi lehetőségét annak, hogy amennyiben az Unihall Kft. nem hagy fel a városvezetés álláspontja szerint “szerződésszegő magatartással”, nem nyitja ki a sportolók és a közönség számára a csarnokot, akkor miként lehet a sportcentrum zavartalan működését lehetővé tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik