Sport

Vasárnap csak Szellő bokszol

Egynapos csúszással megkezdődött Trabzonban az ökölvívók európai olimpiai selejtezője.

Szombat délelőtt a sorsolással érdemben is megkezdődött a férfi ökölvívók európai olimpiai selejtező tornája a törökországi Trabzonban.

Minden egy napot csúszott, mivel pénteken nem tudtak leszállni a repülőgépek a Fekete-tengeri kikötővárosban, akkora köd telepedett a környékre. Emiatt a 44 résztvevő nemzet közül 18 küldöttsége Isztambulban volt kénytelen tölteni a péntek éjszakát – szerencsére a mieink a magyar szövetség előrelátása folytán már csütörtökön megérkeztek.
Így a rajt – és természetesen a sorsolás is – vasárnapra maradt.

A magyarok hét súlycsoportban érdekeltek a tízből – hárman már a tavalyi bakui vb-n biztosították londoni repülőjegyüket -, vasárnap egyedül a 81 kilós Szellő Imrének kell bokszolnia, a többiek erőnyerők, Darmosnak (91 kg) például akkora szerencséje volt, hogy kifogta azt az egyetlen helyet a 15 fős mezőnyben, amelyért nem kell mérkőzni.

“Valamennyi versenyzőnknek erőn felüli teljesítményre lesz szüksége a kvalifikációhoz, annyira sűrű a mezőny. Itt nincsenek már kutyaütők, a kvalifikációs tornán nehezebb lesz jól szerepelni, mint magán az olimpián” – értékelte a sorsolást Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke.

Persze a teljes igazsághoz tartozik, hogy a két legerősebb európai boksznemzet, Ukrajna és Oroszország képviselői a legtöbb súlycsoportban már a bakui vb-n biztosították olimpiai szereplésüket.

Vasárnap tehát csak Szellő Imre lép szorítóba, az esti programban, magyar idő szerint nyolc óra tájban. Hétfőn Bacskai, Bernáth és – ha vasárnap győz – ismét Szellő bunyózik, Kedden Ungvári, Kalucza és Nagy Krisztián.

A magyarok sorsolása
49 kg (17 induló, 4 kvóta): A legjobb nyolc közé jutásért: Ungvári István-Patrick Barnes (ír), ha győz, a Vagyim Kirilenka (fehérorosz)-Stefan Caslarov (román) mérkőzés győztesével mérkőzik a kvótáért.
52 kg (16, 3): A legjobb nyolc közé jutásért Kalucza Norbert – Francisco Torrijos (spanyol), ha győz, a Ronnie Beblik(német)–Severiane Csiladze (grúz) mérkőzés győztesével bokszol a négy közé jutásért.
56 kg (22, 4): A magyar induló erőnyerő. A nyolc közé jutásért Nagy Krisztián–Magomed Abdulhamidov (azeri), ha győz, a Michal Zatorsky (szlovák)-Denis Makarov (német) mérkőzés győztesével bunyózik a négy közé jutásért.
60 kg: Varga Miklós már olimpikon
64 kg: Káté Gyula már olimpikon
69 kg: Bacskai túljut első ellenfelén, nem a MatevoszjanBakry merccs győztesével találkozik a négy közé jutásért, hanem a következő négy közül a továbbjutóval: Mohamed Nurutgyinov (fehérorosz), Borna Katalinic (horvát), Danilo Creati (olasz) és Abdulkadir Koroglu (török).
75 kg: Harcsa Zoltán már olimpikon
81 kg (28, 3): Szellő Imre a 16 közé jutásért az észt Ainar Karlsonnal bokszol, utána a Daugirdas Semiotas (litván)-Victor Cotiujanschi (moldáv) meccs győztesével találkozik a nyolc közé jutásért.
91 kg (15, 1): Darmos József erőnyerő, a négy közéjutásért a Thomas McCarthy (ír)-Alem Colpa (bosnyák) mérkőzés győztesével
+91 kg (2): Bernáth István erőnyerő, a nyolc közé jutásért az izraeli Roman Maryanovskival találkozik, s ha győz, a négy közé jutásért az Einar Otto Vallin (svéd)-Mihai Nistor (román) meccs győztesét kapja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik