Sport

Szuper nélkül is szuper lesz a vb?

Vasárnaptól a magyar férfijégkorong-válogatott a divízió I-ben küzd a legjobbak közé jutásért.

Kapcsolódó cikkek

Ettől az évtől kezdve átszervezték a divízió I-es jégkorong-világbajnokságot, felső és alsó osztályra osztva azt. Ennek értelmében a ljubljanai A csoportból két ország is feljuthat az elitbe, azonban ez sokkal nehezebb lesz, mint az elmúlt években. Egy csapat kipottyan a B csoportba.

Bivalyerős hatos feszül egymásnak a 10 ezer férőhelyes Arena Stozice jegén: a világranglista 20. magyar válogatott ellenfele – meccsenkénti sorrendben – a 22. japán, a 19. ukrán, a 18. – házigazda – szlovén, a 15. szlovák és a 21. brit együttes lesz. A kiegyenlítettségre jellemző, hogy ebből a hat csapatból öt is járt az A csoportban az elmúlt tíz esztendőben, az egyedüli kakukktojás Nagy-Britannia, amely 1994 óta nem volt tagja a legjobbak mezőnyének.

Esélylatolgatásba fogni szinte lehetetlen, a kiegyenlített mezőny miatt a realitás a 3-4. hely, de a bravúros feljutás és legrosszabb esetben a kiesés is benne van a pakliban. Na de lássuk a riválisokat!

Az első ellenfél, a japán válogatott már többször is bizonyította, hogy kellemetlen ellenfél, az ázsiaiak gyors játékukkal a legutóbbi két mérkőzésen meg is tréfálták a magyarokat. A legutolsó győzelmünk ugyanakkor kedves a számunkra, 2008. április 16-án ugyanis épp az azóta a történelemkönyvekbe is bevonuló szapporói tornán múltuk felül az ázsiaiakat – igaz ehhez az is kellett, hogy a japánok egy szabályos gólját nem adták meg a meccsen.

Ukrajnával is van egy kellemes emlékünk, tekintve hogy pont őket legyőzve jutottunk fel az A csoportba. Azóta négy vereség a mérleg ellenük, igaz rendre szoros összecsapásokon, háromszor ráadásul a rendes játékidő után.

A házigazda Szlovénia ugyan az NHL rájátszásában érdekelt Los Angeles Kingsben játszó Anze Kopitar nélkül áll ki a tornán, azonban így is rendkívül erős és összeszokott gárda a vendéglátóké. Ljubljanában eddig ötször találkozott a két válogatott, négyszer a hazaiak nyertek, egyszer pedig döntetlen lett. A két legutóbbi ljubljanai divízió I-es vébén egyaránt 4-1-re nyertek a hazaiak.

Az osztrákok ellen nem túl jó a mutató, tekintve, hogy a legutóbbi 11 mérkőzést rendre megnyerték, a gólarány pedig 60-12 – nem ide. Tétmérkőzésen utoljára 1977. március 11-én sikerült legyőzni a sógorokat, akik idén mellőzik legnagyobb sztárjukat, az NHL-s Buffalo Sabrest erősítő Thomas Vaneket.

Utoljára a britekkel játszunk. Akik követik a jégkorongot tudják, hogy ugyan nem a szigetországi válogatott a legerősebb a mezőnyben (sőt, ha a világranglistát nem nézzük, talán a leggyengébb), Nagy-Britannia mindig is megnehezítette a magyar nemzeti csapat dolgát. A két együttes az utóbbi öt meccsét világbajnoki keretek közt vívta, négy magyar győzelem és egy vereség a mérleg. Utóbbi a 2005-ös debreceni tornán született.

A magyar csapat két sikeres felkészülési mérkőzésen van túl, mind a kétszer Lengyelországot vertük a káposztásmegyeri Jégpalotában. Ugyanakkor több érzékeny veszteség is érte válogatottunkat: lemondta a válogatottságot a rutinos Palkovics Krisztián, illetve az ország két elsőszámú kapusa, a Finnországban játszó Hetényi Zoltán, illetve a Kazahsztánban légióskodó Szuper Levente sem áll Kevin Primeau szövetségi kapitány rendelkezésére. Előbbi betegség, utóbbi klubkötelezettség miatt marad távol. Helyettük a Sapa Fehérvár AV19 tehetséges hálóőre, Bálizs Bence, illetve a Miskolci Jegesmedvék többszörös válogatott portása, Budai Krisztián utazik Szlovéniába.

Bálizs mellett vb-újonc a keretben még a hátvéd Láda Balázs és Hetényi Péter, valamint a magyar állampolgárságot nemrégiben megszerző Mihály Árpád, illetve a Svédországban pallérozódó Hári János.

Igazi kis ékszerdobozban rendezik egyébként a mérkőzéseket, az Arena Stozice 2010-ben épült és 10 ezer szurkoló fér el benne. A létesítményben már több nagyszabású rendezvényt is rendeztek, azonban sportban az idei jégkorong-világbajnokság lesz az etalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik