Sport

A magyar meglepetésember is ott lesz az olimpián

Az asztaliteniszező Zwickl Dániel a várakozásokat messze felülmúlva kvótát szerzett a londoni olimpiára.

A világranglistán 200., 27 éves magyar játékos, aki a szerdán kezdődött tornán többször is bravúros győzelmet aratott, a negyedik napi minitorna fináléjában a román Constantin Cioti (168.) felett diadalmaskodott négy szettben, rendkívül magabiztosan.

Zwickl – aki pályafutása során először szerepelhet olimpián – Tóth Krisztina és Póta Georgina után a harmadik magyar asztaliteniszező, aki ott lehet a nyári ötkarikás játékokon.

“Már annak is örültem, hogy egyáltalán beválogattak az utazó csapatba, ahova Jakab János sérülése miatt kerülhettem csak be. Amikor azonban megtudtam, hogy indulhatok, mondtam a barátaimnak és a szeretteimnek, hogy elsőként én fogom megszerezni a kvótát” – nyilatkozta az olasz ASD Siracusában légióskodó asztaliteniszező.

“A torna alatt rendkívül sok szeretetet kaptam otthonról, ez sokat segített, s aztán megtörtént a csoda. Négy éve nem sikerült kijutnom Pekingbe, az nagyon megviselt, aztán az elmúlt években sok problémával, sérüléssel küzdöttem. Most senki nem várta tőlem, hogy kvótát szerezzek, és nagyon boldog vagyok, hogy mégis sikerült. Gyerekkori álmom válik valóra azzal, hogy ott lehetek az olimpián. Köszönöm mindenkinek a támogatást, de elsősorban a barátnőmnek és Harczi Zsolt szövetségi kapitánynak.”

Csakúgy mint pénteken, szombaton is négy, kieséses rendszerű minitornát rendeznek-rendeztek mindkét nemnél, ezek győztesei estére londoni indulási jogot szereznek, illetve szereztek. Most csupán heten voltak egy-egy táblán, mivel azoknak a játékosoknak, akik elvesztették a pénteki döntőt (köztük Zwicklnek és Pattantyús Ádámnak is), csak a legjobb négy között kellett bekapcsolódniuk a küzdelembe.

Zwickl Dániellel ellentétben Pattantyús Ádámnak végül nem sikerült kvótát szereznie a londoni olimpiára, miután szombaton este is kikapott csoportja döntőjében.

A világranglistán 133. magyar játékos a szerb Marko Jevtoviccsal (152.) nézett farkasszemet, de nem találta riválisa agresszív játékának ellenszerét, és öt játszmában alulmaradt.

Zwickl délután magabiztosan nyert a spanyol Carlos Machado (84.) ellen, majd Cioti ellen sem hibázott, így óriási bravúrt bemutatva kiharcolta az ötkarikás részvétel jogát.

A vasárnapi zárónapon még lesz egy 16 fős kieséses viadal, ahonnan további hárman ötkarikás indulási joghoz jutnak, de – ahogy Barsai Emese, a hazai szövetség főtitkára korábban elmondta – az csak az esti program után dől el, hogy a még kvóta nélküli Kosiba Dániel és Lovas Petra egyből ott lehet-e azon a táblán, vagy szombaton este még játszaniuk kell a bejutásért.

A luxembourgi viadalon mindkét nemnél 11-11 indulási jogot osztanak ki a nyári játékokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik