Sport

Újabb kvótákért utaznak Törökországba öklözőink

A már meglévő háromhoz még egy-két újabb olimpiai kvóta megszerzését várja Trabzonban Kovács László, az ökölvívó-válogatott szövetségi kapitánya.

A szombaton kezdődő kvalifikációs torna az utolsó lehetőséget kínálja a londoni részvétel kivívásához.A tavalyi, bakui világbajnokságon három magyar férfi bokszoló, Varga Miklós (60 kg), Káté Gyula (64 kg) és Harcsa Zoltán (75 kg) szerzett kvótát, s a kapitány szerint hozzájuk Törökországban csatlakoznia kell a 2010-ben Európa-bajnok Bacskai Balázsnak (69 kg).
“Bendzsitől egyértelmű elvárás az, hogy döntőbe kerüljön, s  ezzel kijusson a játékokra – nyilatkozta a szakvezető. – A formája mindenképpen biztató, a tudása megvan a sikerhez, így nem is kérdés, hogy esetében egyértelműen kvalifikációval számolunk.”

A csütörtökön elutazott hétfős csapatban a Vasas kiváló ökölvívója mellett is található több olyan bokszoló, akiknek összejöhet a bravúr, s Kovács reméli, hogy a 69 kiló mellett még legalább egy kategóriában sikerül megszerezni a kvótát: “A tavalyi Eb-n harmadik félnehézsúlyú Szellő Imrében is nagyon bízunk. Ő ugyan csak nemrég csatlakozott a kerethez, mivel a milánói félprofi csapatában szerepelt az elmúlt hónapokban, de a közös munka során úgy tűnt, az ő formájával sincs baj. Persze az a ringben derül majd ki, hogy az edzőteremben látottak mit is érnek valójában, de ez a csapat valamennyi tagjára igaz” – mondta Kovács.

Törökországban súlycsoportonként változó, hogy mennyi londoni helyet osztanak ki. A 49 kg-ban érdekelt Ungvári István van a legkedvezőbb helyzetben, mivel itt öt kvóta talál gazdára, míg a legnehezebb feladat a kétszeres Eb-harmadik Darmos Józsefre (91 kg) vár, akinek Londonért meg kellene nyernie a 91 kg küzdelmeit.

A csapat felkészülésének a legnehezebb része a Dobrádi Zsolttal történtek feldolgozása volt. A KSI 21 éves sportolóját kórházba kellett szállítani Tatáról, miután fertőző agyhártyagyulladást kapott. Kovács László ezzel kapcsolatban elmondta, bokszolóin látszott, hogy megfogta őket a társuk elvesztése, de sikerült túljutniuk a nehézségeken, s Törökországban érte is küzdeni fognak.

A trabzoni magyar csapat
49 kg: Ungvári István
52 kg: Kalucza Norbert
56 kg: Nagy Krisztián
69 kg: Bacskai Balázs
81 kg: Szellő Imre
91 kg: Darmos József
+91 kg: Bernáth István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik