Sport

Hollywoodi sztori magyar főszereplővel

Meskó Zoltán, a profi amerikaifutball-liga egyetlen magyar származású játékosa Budapesten járt, hogy rajongóival találkozzon.

Meskó Zoltán munka közben (Fotó: AFP)

A délután négy órára hirdetett közönségtalálkozóra már kezdés előtt egy órával elkezdtek gyülekezni a New England Patriots fanatikusai. Az NFL utóbbi tíz évének egyik legmeghatározóbb csapatában rúgja ugyanis a labdát – szó szerint – a romániai magyar, nyelvünkön jól beszélő punter, Meskó Zoltán. Természetesen ahogy betette a lábát a budapesti szórakozóhelyre, hosszú sorokban álltak aláírásért, vagy egy közös fotóért a játék szerelmesei, de profihoz méltóan széles mosollyal írta alá a mezeket, könyveket, labdákat. Szemmel láthatóan meglepte, hogy Magyarországon ennyien kíváncsiak rá, pedig az Egyesült Államokban az egyik legszínesebb játékosnak tartják ellenfelei, csapattársai, a szurkolókról nem is beszélve.

“Szia! Hogy vagy?” – köszöntött minden sorban állót, mintha öröm lett volna számára, hogy újra van kivel magyarul beszélgetni. Sőt, egy-egy poént is elejtett, oldva a szurkolók megilletődöttségét. Mint később kiderült, Meskó minden körülmények között megőrzi humorát, így számos válasza után többször is tapsvihar és hangos nevetés rázta fel a termet.

Tegyünk azonban egy kitérőt, és lássuk, hogyan került 1997-ben a Meskó család Amerikába: a Temesváron született rúgójátékos szülei az amerikai zöldkártyalottón nyertek vízumot, és a nagyszülőket hátrahagyva Ohióba költöztek.“Emlékszem arra a napra, olyan mintha tegnap lett volna. Tudtam, hogy ezzel számos lehetőségem lesz az életben, de azért rossz volt, a család többi részétől elszakadni. A kiutazáskor csak hat bőröndöt tudtunk magunkkal vinni. Abban volt az egész életünk.”

Meskó az öltözőben is olyan mint a magánéletben: mindig csak mosolyog (Fotó: Hamzók Gotfrid)

A Patriotsban 14-es számmal játszó Meskó Faragó Richárd, a Sport TV kommentátorának kérdésére elmondta, amikor kivándoroltak, azt sem tudta mi az az amerikaifoci: “Azt láttam, hogy csak ölik egymást a játékosok.”
Talán saját magától nem is vágott volna bele ebbe a sportba a punter, így kellett neki némi motiváció: “Testnevelés órán egy labdával lerúgtam a villanykörtét a terem plafonján. Erre azt mondták nekem, vagy elmegyek a focicsapatba rúgónak, vagy kifizetem a kárt” – majd viccesen rövidre zárta a történetet: “Nem volt sok pénzem, inkább mentem focizni.”

A Michigan egyetemről – ahol csapatkapitány volt – a profi ligába jutó rúgó örömmel válaszolt a rajongók kérdéseire is, akiket leginkább a nem túl látványos, viszont annál fontosabb punter poszt apró finomságai, taktikai és fizikai felkészültsége érdekelt: “Naponta 200-300 alkalommal próbáljuk el a rúgásokat. Ez körülbelül két és fél órányi taktikai edzést jelent. Ezen kívül több mint egy órán át erőítünk, súlyt emelünk, de természetesen a napirendbe beépül a rendszeres étkezés is. Ez, ha éppen szezon van azt jelenti, reggel hét órától délután ötig az edzőközpontban vagyok. Az elmúlt hat hónapból mindössze három olyan nap volt, amikor teljesen szabad voltam.”

A punter feladata
A speciális csapategység meghatározó játékosa a punter, aki akkor kerül pályára, ha a támadóegység lemond a labdabirtoklás jogáról. Hogy minél rosszabb pozícióban kapja meg az ellenfél a játékszert, a punter kézből elrúgja a labdát. Látszatra nincs sok jelentősége egy rúgásnak, azonban kiélezett küzdelem során nagyon is fontos, hogy az ellenfél minél hátrébbról indíthassa támadását. Speciális esetekben a punter a mezőnygóloknál is pályán van: ők tartják meg a labdát a rúgó számára.

Mivel számos érdeklődő Tom Brady, a New England irányítójának mezében jelent meg, és több kérdés is rá vonatkozott, ezért Meskó bátran párba állította a saját posztját, a Patriots ikonjáéval: “Egy jó puntnak sokáig kell a levegőben lennie, hogy az ellenfélhez minél később kerüljön, így ne legyen alkalmuk visszahordani, és legalább olyan jól kell csavarodnia, mintha Brady dobná el” – a rendkívül közvetlen, és mosolygós fiatalember kis gondolkodás után – a bonyultabb kifejezéskkor angolra váltva – azért ezt a mondatát is poénnal zárta – “De azért néha veszek az ellenfélnek egy sört, hogy inkább ne fussanak vissza a labdával.”

És ha már Brady, akkor az elveszített Super Bowl is szóba került. Igaz Faragó Richárd megkérte a közönséget, hogy ne a döntőről kérdezzék Meskót, ő azonban felajánlotta, nyugodtan beszélhet erről is, szívesen válaszol mindenre. “Amíg a maximumot hozom ki magamból, addig nem fogom fel kudarcnak a Giants elleni meccset. Ha a védelem, vagy a támadó szekció nem teljesít jól, én nem mehetek fel a gyepre, hogy adjátok ide a labdát, majd én kezdek vele valamit. Ha soha többet nem léphetek pályára a fináléban, akkor sem tragédia. Az út számít, amit megteszel, nem a végcél…”

Mivel rúgónak lenni nem életbiztosítás a ligában, ugyanis két-három rossz mérkőzés után nyugodt szívvel elcserélik vagy kiteszik a keretből a játékost, ezért Meskó sem lehet nyugodt. Éppen ezért fektet nagy hangsúlyt a karrierje utáni életre, így nem meglepő, két diplomája is van a játékosnak, és a gazdasági vonalon szeretne elhelyezkedni, ha egyszer véget ér NFL-pályafutása. A Wall Streat Journal a liga legérdekesebb játékosának válaszotta tavaly a magyar fiút, egyrészt diplomái miatt, másrészt mivel öt nyelvet beszél.

Egy igazán hosszú rúgás Meskótól:

“A csapat játékosainak kötelező egy évben négy jótékonysági eseményen megjelenniük. Engem azonban nem érdekel a minimum, annyiszor megyek ahányszor csak tudok. Elértem valamit az életben, amire az emberek felnéznek. Ha ezzel segíteni tudok, akkor megteszem. Ott szerzek örömöt, ahol csak tudok, és ha erre lehetőségem van, nem habozok. Én mindig mosolygok, mivel az életet élvezni kell.” – zárta gondolatait Meskó, aki megdöbbentő statisztikával bír: két NFL idénye alatt egy puntja után sem értek el touchdownt érő visszahordást, és egy rúgását sem blokkolták a védők.

Igazi Hollywoodi sztori a javából, végre egy magyar főhőssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik