Sport

Hetet bele – az olimpiáért öklözünk

A törökországi Trabzonban 44 nemzet 211 ökölvívója lép szorítóba szombattól a 26 szabad olimpiai kvótáért.

A tavalyi bakui világbajnokság csak az első lépcsőfok volt a földkerekség legjobb amatőr ökölvívóinak a londoni olimpia felé vezető, felettébb meredek úton. Igaz, az azeri fővárosban három klasszisunk – a könnyűsúlyú Varga Miklós, a kisváltósúlyú Káté Gyula és a középsúlyú Harcsa Zoltán – már megváltotta magának a londoni repülőjegyet, de hét súlycsoportban szabad a vásár még a magyaroknak.

Ez a „szabad vásár” a szombaton kezdődő, és a jövő szombati döntőkkel kulmináló európai olimpiai selejtező torna lesz a Fekete-tenger partján, Trabzonban. Itt még az európaiak számára kiadó 26 olimpiai kvóta talál gazdára, azok után, hogy októberben, a szomszédos Azerbajdzsánban 46 kontinentális hely már elkelt.

Küldöttségünk tizenkét órás, kimerítő repülőutat követően – isztambuli átszállással, és hétórás repülőtéri rostokolással – csütörtök éjjel érkezett meg a 230 ezres kikötővárosba, az egykori Trapezuntba.

A mai Trabzon kellemes fekvésű, hegyoldalba épült város, a távoli hegyek csúcsain még csillámlik a hó, de idelent, a tengerparton – bár párás, ködös, de – kellemes az idő.

A magyar ökölvívók, akik Trabzonban küzdenek Londonért

A mieink felkészülését beárnyékolta az 52 kilós Dobrádi Zsolt rettenetes fertőző agyhártyagyulladása, amelyből ugyan már felépülőben van a 20 éves KSI-bokszoló, de természetesen nem lehet itt, beugróként a debreceni Kalucza Norbert helyettesíti.

A magyarok mind a hét, még szabad súlycsoportban a kötelek közé lépnek: 49 kg-ban Ungvári István (Harangi Imre SE), 52 kg-ban Kalucza Norbert (Debrecen), 56 kg-ban Nagy Krisztián (Szolnok), 69 kg-ban Bacskai Balázs (Vasas-Süllős), 81 kg-ban Szellő Imre (Kecskemét), 91 kg-ban Darmos József (Vasas-Süllős), +91 kg-ban Bernáth István.

Az esélylatolgatás természetesen Kovács László szövetségi kapitány asztala – most is őt kérdeztük:

Hány kvótára számíthatunk még a már megszerzett három mellé?

Egy a minimum, azzal már elégedett lennék, ha kettő összejön, az már bónusz, ha pedig ennél is több, az a csoda kategóriájába tartozna – hozzátéve, mindenképpen van legalább három olyan ökölvívónk, akit képesnek tartok a kvalifikációt kivívására.

Ki az a három?

Mindenekelőtt a 2010-es Európa-bajnok Bacskai Balázs, aki a felkészülés során újból két évvel ezelőtti önmagát idézte. Aztán természetesen a tavalyi ankarai Eb 81 kg-os bronzérmese, a milánói WSB-csapatban remekült helytálló Szellő Imre, és talán a nehézsúlyú Darmos József, akinek ugyan egyetlen szabad hely van a súlycsoportjában, de aki nagyszerű formában bokszol. Csakhogy…

Csakhogy?

Egy olimpiai kvalifikációs tornán annyi külső körülmény „kavarhat be”, annyi minden befolyásolhatja a szereplésünket – és akkor nem is elsősorban a bíráskodás esetleges anomáliára utalok -, hogy nem bocsátkoznék jóslásba. Maradjunk annyiban, hogy mint mindenhez, ehhez is jó adag szerencse szükségeltetik.

A kétségtelenül esélyesnek számító Bacskai Balázs is nyilatkozott: „Most sokkal jobb mentális állapotban érzem magam, mint tavaly ilyenkor. Kizárólag a bunyóra tudok összepontosítani, nem úgy, mint 2011-ben. Ezért is bízom magamban, és ezért várom már annyira a holnapi rajtot” – mondta a Vasas 24 éves ifjúsági világ- és felnőtt Európa-bajnoka, akinek a londoni lenne az első olimpiája.

Ők küzdenek a legjobb helyekért
49 kg (17 fő, 4 szabad kvóta): A magyar színeket képviselő Eb-bronzérmes Ungvári Istvánnak jó sorsolás szükséges a kvótához, amelyhez elődöntőbe kell jutnia a 23 éves magyar versenyzőnek.
52 kg (17 fő, 3 kvóta): A Dobrádi Zsoltot helyettesítő debreceni Kalucza Norbert a pekingi olimpiai játékok előtt sem volt esélyes a kvótára, mégis sikerült neki kvalifikálnia. Szerencsésebb sorsolás esetén neki is lehet sansza a londoni repülőjegy megváltására.
56 kg (22 fő, 4 kvóta): A magyar színeket képviselő szolnoki Nagy Krisztián tavaly már szerzett néhány váratlan győzelmet a nemzetközi mezőnyben, harcosságával okozhat meglepetést Trabzonban is.
69 kg (22 fő, 2 kvóta): Legnagyobb reménységünk Trabzonban egyértelműen a Vasas bokszolója, Bacskai Balázs lesz aki két évvel ezelőtt Európa-bajnoki címet ünnepelhetett. Tavaly sérülések hátráltatták Bacskait, nem is ment neki úgy a bunyó, de ezúttal remek formában várhatja a trabzoni megméretést, ahol a kvótához döntőbe kell jutnia.
81 kg (28 fő, 3 kvóta): Pekingi olimpiai negyeddöntősünk, Szellő Imre tavaly Eb-bronzérmet szerzett, és ő is reális kvótaesélyekkel utazott el Trabzonba. A félnehézsúlyú magyar ökölvívó remekül szerepelt sérülése után az idei WSB sorozatban is.
91 kg (19 fő, 1 kvóta): Kétszeres Eb-bronzérmesünk, Darmos József dolga sem lesz egyszerű Trabzonban, ugyanis nem kisebb fegyvertényt kellene a kvótához végrehajtania, mint megnyerni a versenyt. Az idei Bocskai emlékversenyen már sikerült megtennie ezt, talán a sors kárpótolja a sok egypontos vereségért, amit tavaly elszenvedett.
+91 kg (22 fő, 2 kvóta): Szupernehézsúlyban két európai kvóta kiadó még, és figyelembe véve a mezőny erősségét, hatalmas csaták várhatóak a klasszisok között. Az oroszok aktuális Európa-bajnoka, Magomed Omarov második alkalommal kap bizonyítási lehetőséget a nemzeti válogatottban, az egyik kvótát szinte bizonyosan ő szerzi meg Trabzonban. Az ír Cornelius Sheehan, a lengyel Michal Olas, a román Eb-bronzérmes Mihai Nistor – aki kiütötte Bouquet Bencét tavaly a bakui vb-n -, a rutinos macedón Primislav Dimovski, a szerb Milutin Stankovic, a svéd Otto Wallin és a szintén Eb-bronzérmes grúz Mihail Bahtidze mind komoly feladat elé állíthatja a verseny magyar résztvevőjét, a WSB-veterán Bernáth Istvánt, aki harcosságával már több ellenfelét legyűrte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik