Sport

Egy győzelemre voltunk két asztalitenisz kvótától

Pattantyús Ádám és Zwickl Dániel is döntőbe jutott a luxemburgi asztalitenisz olimpiai selejtezőn, de kikaptak, így egyelőre nincs magyar olimpiai kvóta.

A férfiak a várakozásokat messze felülmúlóan szerepelnek eddig a luxembourgi európai olimpiai selejtezőtornán. A rendkívül bonyolult, de igazságos lebonyolítási rendszerben Zwickl Dániel (200. a világranglistán) az utolsó lépcsőfokon bukott el, de van még esélye a kvótaszerzésre.

Óriási csatát vívott a török Bora Vanggal (117.), akit végül 4-3-ra, a döntő játszmát 11-9-re nyerve sikerült legyőznie. A folytatásban a lengyel színekben versenyző Zeng Yi Wang várt rá. A honosított kínai ellen hétjátszmás találkozón győzött a magyar pingpongos, ez pedig azt jelentette, hogy az osztrák színekben induló Gárdos Zoltánnal csatázott a döntőben a kvótáért. A sokkal előkelőbb helyen, a 29. pozícióban álló, rutinosabb Gárdos 4-1-re nyert, és kijutott Londonba.

Pattantyús Ádám is kiválóan menetelt a nap folyamán, először a lengyel Suchot verte, majd a portugál Apoloniát. A német Bastain Steger nagy falatnak bizonyult, 4-2-re nyert az ellenfél. Egy győzelemre volt a két fiú a londoni kvótától.

Kosiba Dániel első nyolcas meccsén vereséget szenvedett, de neki is ott van még a szombat a javításra. A világranglistán 212. magyar 0-2-ről és 2-3-ról is vissza tudott kapaszkodni a rangsorban 140 hellyel előtte álló francia Emmanuel Lebesson ellen, ám végül a döntő szettben 12-10-re alulmaradt.

Kellemetlen meglepetés született viszont a hölgyek mezőnyében magyar szempontból. Lovas Petra (73. a világranglistán) negyeddöntős ellenfele a lengyel Katarzyna Grzybowska (102.) volt, s végül hét szettben dőlt el a csata. A következő rivális a szlovák Barbora Balazova (112.) azonban ezúttal nagy falat volt a harmadik magyar női kvótáért küzdő asztaliteniszezőnek, így szombaton lehet javítania.

A viadalon mindkét nemnél 11-11 olimpiai kvótát osztanak ki, folytatás szombaton, de akkor már csak 7-7 gazdátlan londoni jegyért.

Eredmények – asztalitenisz olimpiai selejtező
Férfiak, negyeddöntő:
Q csoport:
Emmanuel Lebesson (francia) – Kosiba Dániel 4-3
R csoport:
Zwickl Dániel – Bora Vang (török) 4-3
T csoport:
Pattantyús Ádám – Bartosz Such (lengyel) 4-1
Elődöntő:
R csoport:
Zwickl Dániel – Zeng Yi Wang (lengyel) 4-3
T csoport:
Pattantyús Ádám – Tiago Apolonia (portugál) 4-1
Döntők:
Bastian Streger – Pattantyús Ádám 4-2
Gárdos Zoltán – Zwickl Dániel 4-1
Nők:
S csoport, negyeddöntő:
Lovas Petra – Katarzyna Grzybowska (lengyel) 4-3 E
Elődöntő:
Barbora Balazova (szlovák) – Lovas Petra 4-3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik