Sport

Hat nap, hat meccs, egy női vízilabda-kvóta?

Kijut-e a női vízilabda-válogatott az olimpiára? A kérdésre a vasárnap kezdődő trieszti selejtezőtorna adja meg a választ.

A még kiadó négy olimpiai helyről döntő kvalifikációs női vízilabdatorna Trisztben már vasárnap elkezdődik a B csoport küzdelmeivel, az A jelű négyesbe sorolt magyar válogatottnak azonban először majd csak kedden lesz a vízben jelenése.

A furcsa lebonyolításnak az az oka, hogy az eredeti 12 helyett csak 9 válogatott indul a tornán, így a B csoportba öt, az A-ba pedig csak négy csapat került. Keddtől azonban kemény erőpróba vár a lányokra, hat nap alatt ugyanis hat mérkőzést kell játszaniuk, a negyedik meccs dönt a kvótáról.

A csoportmeccsek során – sorrendben – Oroszországgal, Olaszországgal és Spanyolországgal találkoznak Merész András tanítványai. Mivel a csoportból mindenki továbbjut, ezeknek a mérkőzéseknek az a tétje, hogy minél előkelőbb helyen végezzen a magyar együttes és így – elvileg – könnyebb ellenfelet kaphasson a másik ágról a negyeddöntőben. Ez a tét nem kicsi, hiszen – mivel a torna első négy helyezettje jut ki az olimpiára – a negyeddöntők győztesei londoni résztvevőknek vallhatják magukat.

Tehát pénteken dől el, melyik négy csapat csatlakozik a házigazdaként Európát képviselő Nagy-Britanniához és a három kontinensbajnokhoz, az Egyesült Államokhoz, Kínához és Ausztráliához.

Hogy milyen esélyekkel indul a kiegyensúlyozott mezőnyben az európa-bajnoki bronzérmes magyar válogatott, nehéz megjósolni. Az Eb óta márciusban szerepeltek nemzetközi tornán a lányok: Hollandiában a házigazdák és Kanada ellen is két-két vereség volt a mérlegük. Nem kell azonban temetni a csapatot, hiszen Hollandiában még csak a közös felkészülés elején tartott a válogatott. Az minden esetre – a kvalifikációs torna mezőnye és az olimpia eddigi résztvevői ismeretében – biztosra mondható, nehezebb lesz kijutni az ötkarikás játékokra, mint ott jól szerepelni.

Amennyiben a női vízilabda-válogatott sikerrel veszi a kvalifikációt, a férfi vízilabda- és kézilabda-válogatott után harmadik magyar csapatként jut ki az ötkarikás játékokra.

Női vízilabda olimpiai selejtező, a magyarok programja és a helyosztók

Április 17., 17h: Magyarország-Oroszország

Április 18., 20h: Magyarország-Olaszország

Április 19., 18.30: Magyarország-Spanyolország

Április 20., 15.30-tól: Kvótaosztó negyeddöntők

Április 21., 18.30-tól: Elődöntők

Április 22., 11.30: Bronzmérkőzés

Április 22., 13h: Döntő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik