Sport

Lovas Petrán a magyar pingpongtársadalom szeme

Az asztaliteniszezők szerdán rajtoló, luxembourgi európai olimpiai selejtezőjén 11 férfi és 11 női kvótát osztanak ki.

A nőknél Lovas Petra, a férfiaknál pedig Kosiba Dániel, Zwickl Dániel és Pattantyús Ádám áll asztalhoz magyar részről az asztaliteniszezők európai olimpiai selejtezőjén.

A hölgyeknél 54-en, a férfiaknál 70-en indulnak a tornán, amely a szakértők szerint a sportág egyik legkeményebb és legfárasztóbb viadala.

A lebonyolítás rendkívül bonyolult: az első két napon, a verseny első szakaszában mindkét nemnél 16 csoportban körmérkőzést vívnak egymással a játékosok. A csoportok első két-két helyezettje jut a második szakaszba, azaz 32 játékos.

A második szakaszban négy darab nyolcfős csoportot alkotnak. Itt egyenes kieséses minitornákat rendeznek, a győztesek olimpiai kvótát szereznek.

A maradék 28 játékos szombaton újabb minitornán vív egymással, négy darab hétfős csoportban. Az itt legjobb négy asztaliteniszezőhöz csatlakozik az előző napon döntőbe jutó, de ott vereséget szenvedő négy játékos. Itt a nyolc versenyző négy párban vív, a győztesek szintén kvótásokká válnak.

A fennmaradó három kvótáról vasárnap, a zárónapon születik döntés: 16 játékos kieséses rendszerben küzd majd, s a harmadik helyért is rendeznek mérkőzést (a két döntős és a bronzmeccs győztese lesz londoni résztvevő).


Tóth Krisztina
és Póta Georgina már korábban kiharcolta az olimpiai indulási jogot, s ha Lovas Petrának is sikerül csatlakoznia hozzájuk – egyértelműen ezt várja tőle a szakvezetés, miután világranglistás pozíciója alapján hatodik a résztvevők rangsorában -, akkor a magyar női csapat is szerepelhet majd a brit fővárosban. A férfiaknál bravúr kell a magyar kvótaszerzéshez.

Az asztaliteniszezők számára ezután már csak egy lehetőség lesz az indulási jog kiharcolására, május közepén, Dohában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik