Sport

Majdnem lefejeztette magát egy tüntető az evezősversenyen

Vádat emeltek a brit hatóságok az Oxford-Cambridge evezősversenyt teljes káoszba döntő ausztrál férfi ellen.

A 35 éves ausztrál Trenton Oldfield “elitellenes tiltakozásnak” minősítette az egyik legpatinásabb brit sportesemény megzavarását, és a nyári londoni olimpiai játékok idejére is hasonló akciókat helyezett kilátásba. A férfi a futam közepe táján beúszott az egymás közvetlen közelében haladó két hajó elé. Oldfield életét csak az oxfordi csapat kormányosának, Zoe de Toledónak az ébersége mentette meg, ő vette ugyanis észre a nagy tempóban haladó hajók közé beúszó ausztrált, és azonnal megálljt parancsolt a legénységnek. A Scotland Yard egyik illetékese kijelentette, hogy a hatalmas erővel mozgó evezőlapátok “akár le is fejezhették volna” Oldfieldet.

A versenybíróság azonnal leállította a versenyt. Ilyesmire az összecsapások 1829-ig visszanyúló történetében csak egyszer volt példa, 2001-ben, amikor a két hajó evezőinek összeakadása miatt kellett félbeszakítani a futamot.

Oldfield ellen vasárnap a közrend megzavarása címén emeltek vádat, és kiderült róla, hogy magasan képzett szociológus szakember, a brit Királyi Művészeti Társaság tagja, aki az egyik legnevesebb brit közgazdaság- és politikatudományi egyetemen, a London School of Economicson szerzett diplomát.

Saját blogján a Londonban élő ausztrál szociológus arra szólítja fel a vele rokonszenvezőket, hogy hasonló akciókkal zavarják meg a júliusban kezdődő londoni olimpiai játékokat is.

A fél óra elteltével újraindított idei evezősversenyt végül a Cambridge nyerte meg.

Sajnos idén Oldfield miatt marad emlékezetes az idei evezős verseny:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik