Sport

Kell-e félni a macedónoktól?

A magyar férfi-kézilabdaválogatott péntek koradélután sorsdöntő meccsen lép pályára Macedónia legjobbjai ellen, akik félelmetesnek tűnnek és annak is akarnak látszani. De vajon tényleg azok?

A macedón válogatott az idei szerbiai Európa-bajnokságon hívta fel magára a figyelmet, ahol az előzetesen jóval esélyesebbnek tartott cseheket, lengyeleket, szlovéneket és a későbbi ezüstérmes szerbeket is legyőzve, az Európa-bajnok dánoktól is csak egy góllal kikapva az ötödik helyen végzett.

A macedónok agresszív nyitott védekezésének ellenszerét kevés válogatott találta, a kontinensviadalon végig egyenletes teljesítményt nyújtottak és váltak az Eb meglepetéscsapatává.

Nem vitás, Zvonko Sundovszki kapitány legénysége az Eb-n csúcsformában kézilabdázott. Kérdés viszont, hogy most milyen állapotban van a csapat. Felkészülés gyanánt Románia ellen előbb 30-28-ra győztek, majd 26-27-re kikaptak, de messzemenő következtetéseket ezekből a találkozókból nem lehet levonni. Egy biztos, önbizalomhiányban nem szenvednek: egyik játékosuk, Vancso Dimovszki, a selejtezőtorna esélyesének kiáltotta ki magukat, sőt, nem éppen sportszerű módon, a játékvezetőket és az EHF-t is ennek respektálására szólította fel.

A másik – talán legfontosabb – kérdés: hol tartunk mi a macedónokhoz képest? Az Európa-bajnokságról nekünk is vannak kellemes emlékeink (az oroszok és a spanyolok ellen elért döntetlen, a franciák legyőzése) és bár nem úsztuk meg hullámvölgy nélkül, a hetedik hely előrelépésnek tekinthető. Macedóniával az Eb-n nem találkoztunk, a selejtezőben viszont igen. Az ott elért kettős magyar győzelem (a hazai 29-26, de még inkább az idegenbeli 29-22) okot adhat az optimizmusra.

Az már kevésbé, hogy míg az Eb-selejtező meccsein az exveszprémi Kiril Lazarov nélkül lépett pályára a macedón válogatott, addig most harcra kész az Eb-gólkirály. A macedónok tehát a legerősebb összeállításban lépnek pályára, a magyar válogatott viszont – az Eb-n megsérült Iváncsik Tamás mellett – a néhány napja bokatörést szenvedett csapatkapitányát, Ilyés Ferencet is nélkülözni kényszerül.

Tehát akkor féljünk? Egy biztos: a macedón kézilabda még soha nem képviseltette magát az olimpián, a magyar kézilabda pedig még soha nem hiányzott onnan. Reméljük, most sem szakad meg a sorozat.

Olimpiai selejtezőtorna, 1. mérkőzés
Magyarország – Macedónia, 14 óra 45 perc, Göteborg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik