Sport

Pácban a szaúdi sportolónők

Veszélyben a terv, miszerint a londoni olimpián debütálhatnának a szaúd-arábiai nők az ötkarikás játékokon.

Az Al-Watan szaúdi napilap csütörtöki információ szerint Prince Nawaf, a Szaúdi Olimpiai Bizottság elnöke nem engedélyezi az ország hölgysportolóinak nevezését az idei olimpiára. Mindössze annyi engedményt tett a nők számára, hogy a hivatalos delegáció keretein kívül versenyezhetnek. Ezt a felvetést viszont közel sem biztos, hogy a NOB örömmel fogadja majd.

2010-ben már egy hasonló megállapodásra volt precedens. Akkor Dalma Rushdi Malhas, szaúdi díjugrató bronzérmet is szerzett az ifjúsági olimpián.


„Jelen pillanatban nem helyeslem a szaúdi nők részvételét az olimpián” –
nyilatkozta Nawaf az újságnak. A Szaúdi Olimpiai Bizottság egyelőre nem kommentálta az elnök bejelentését.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) még folytatja a tárgyalásokat a szaúdi reprezentánsokkal a témában: „Még mindig vitázunk az ügyön, és dolgozunk rajta, hogy a szaúdi nők is részt vehessenek a londoni olimpián” – idézi a NOB-ot az AP hírügynökség.

Szaúd-Arábia mellett Brunei és Katar sem szerepeltetett még női sportolót az olimpián. A NOB reménykedik benne, hogy idén sikerül mindhárom náció vezetőivel megegyezésre jutni, hogy a nők is szerepeljenek az ötkarikás játékokon.

A szaúdi nők részvételéről való hivatalos javaslatot a NOB végrehajtó bizottságának következő ülésén, május 23-25 között Québecben nyújtják majd be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik