Sport

A zöld tea segítheti a doppingolókat

Kutatók megállapították, hogy a zöld tea elrejti a szervezetben lévő tesztoszteront, így a sportolók trükközhetnek az itallal a lebukás elkerülésére.

Brit kutatók hozták nyilvánosságra, hogy a doppingtesztek mintáiból a zöld tea képes eltüntetni a tesztoszteront. Az olimpiai szervek egyelőre szkeptikusak a kérdésben, ugyanis a kísérletek csak laboratóriumban zajlottak, emberi szervezetre vetítve még nem vizsgálták az anyagokat.

“Nagyon érdekes, hogy a tea, amelyet nagyon gyakran és sűrűn iszunk, befolyásolni tudja a szteroidok hatását, megjelenését” – mondta a tesztekre reagálva a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA egyik munkatársa, Olivier Rabin azt is hozzátette, nem meglepőek az eredmények, mert erre az alkohol is képes:

“Át kell gondolnunk a szabályainkat, reálissá kell tenni az értékszámokat is annak érdekében, hogy ne nyilvánítsuk indokolatlanul doppingolónak azt, aki csak egy csésze teát ivott akár egy véletlen ellenőrzést megelőzően.”

A WADA nagyon szigorúan ellenőrzi a koffein használatát, hiszen annak vízhajtó hatása van, így kitisztíthatja a vizeletet is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik