Sport

A magyar kézisek látják a végzetüket

A magyar férfi-kézilabdaválogatott éppen a göteborgi sportcsarnokkal szemben lakik, a fiúkat komoly orvosi stáb segíti az olimpiai selejtezőn.

Mint arról a Sport24 szerdán hírt adott, a magyar férfi-kézilabdaválogatott és a csomagok épségben megérkeztek Göteborgba, az olimpiai selejtező helyszínére. Mocsai Lajos szövetségi kapitány délután már egy edzést is levezényelt a fiúknak.

„Minden rendben van, az óriási tét ellenére a csapatban jó a hangulat, aminek a biztos fokmérője egymás zrikálása – adott helyzetjelentést honlapunknak Liszkay Gábor, a kézisek sajtófőnöke. – A szállásunk jobb helyen nem is lehetne, éppen rálátunk a csarnokra. A sérült Ilyés helyére behívott Katzirz Dávid is rohamosan igyekszik beilleszkedni, ő már hét elején a csapattal edzett.”

A magyar válogatott csütörtökön délután, a másnapi, Macedónia elleni meccs időpontjában tréningezik, de a videoelemzés már szerdán megkezdődött.

Remek or vosi háttér

A csapattal tartott (már nem először) három egészségügyi szakember. Dr. Erdélyi Gábor csapatorvos mellett Szikra-Mezey Csaba fizioterapeuta és Tímár Csaba masszőr is azon munkálkodik, hogy a játékosok a lehető legjobb állapotban játsszák végig az ötkarikás selejtezőt.

Munkájukat csúcskategóriás műszerek is segítik, amiket súlyuk és érzékenységük miatt nem is mertek repülőn kivinni, külön gépkocsival szállították őket Göteborgba, a csapattal utazó háromfős egészségügyi stáb Svédországban találkozott újra a felszereléssel.

„Különböző drága berendezések, felső kategóriás fizikoterápiás és masszőr felszerelés segíti a stáb munkáját. A játékosok minden bajára van megoldás, akár hirtelen előtörő betegség, kisebb vagy nagyobb sérülések, húzódások kezelését is el tudják végezni – mondta az orvosi háttérről Liszkay Gábor sajtófőnök. – Ami még kiemelt feladata az egészségügyi teamnek, az a játékosok minél gyorsabban történő regenerálódásának elősegítése a mérkőzések között, ami például ezen a héten létfontosságú. Ezen a téren is lépést tartunk a nemzetközi élvonallal, illetve annak középmezőnyével.”

A Magyar Kézilabda Szövetség az utóbbi időben számos berendezést vásárolt, lézerkezeléshez szükséges műszert, tens-készüléket, amellyel elektromos áram révén lehet fájdalmat csillapítani, mágneskarikát, illetve ultrahangkészülék is hozzátartozik a felszereléshez. Nagy sláger a kinesiotape, azok a színes szalagok, amelyek számos játékoson láthatók.

Immár második éve valamennyi válogatott kerettag kap sport cipőbetétet, amely csökkenti a vibrációt, ezáltal a túlterheltséget futás, ugrás és leérkezés közben. A válogatott játékosok ún. kompressziós zoknit is kérhetnek, ez főként a hosszabb utazások idején hasznos, hiszen a viselésével megőrizhető a frissesség.

A magyar kézilabda-válogatottat segítő orvosi team felszereléséről és munkájáról a szövetség honlapján megjelent cikkben bővebben olvashatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik