Sport

Sportszerűtlen eszközhöz nyúltak a macedónok

A macedón válogatott kinyilvánítótta, hogy ők az esélyesei a hétvégén Götegorgban esedékes kézilabda olimpiai seljtezőnek.

Azzal, hogy a macedón válogatott önbizalommal teli és esélyesként tekint a magyarok elleni összecsapásra, még semmi baj nincsen. Azzal viszont, hogy a magabiztos mondatokon és az erőfitogtatáson túl még azt is nyilatkozza a beállós Vancso Dimovszki a Dnevnik nevű helyi napilapnak, hogy „Meg kell szoknunk hogy mi vagyunk a favoritok. Remélem a játékvezetők és az EHF is respektálja ezt” – már annál inkább. Több mint aggasztó. Sportszerűtlen.

Vetési Iván, a szövetség elnöke a válogatott sajtótájékoztatóján nem ment el szó nélkül a macedón nyilatkozat mellett: „A macedónok már elkezdték a lélektani hadviselést, sőt át is lépték a sportszerűségi határokat. Természetesen nincs olyan szabály a kézilabdában, hogy az esélyeseket segíteni kéne. Jelezni fogjuk a megfelelő fórumokon, hogy az ilyesfajta nyomásgyakorlást elfogadhatatlannak tartjuk. Ismerve a válogatottat és a szövetségi kapitányt, ez az eset még nagyobb motivációt fog adni nekik a macedónok legyőzésére.”

Ugyanakkor tény, a szerbiai Európa-bajnokságon, ahol az exveszprémi Kiril Lazarov vezérletével óriási meglepetésre 5. helyen végeztek, óriási bírói támogatást kaptak. Mocsai Lajos szövetségi kapitány a pénteki mérkőzésre készülve természetesen többször megnézte már a macedónok összes mérkőzését, úgy látja: “Nyugodt szívvel állíthatom, hat meccsükből talán egy volt, ahol a játékvezetés nem volt elfogult irányukban.”

Hogy ennek mi volt az oka, nem tudni. Meglehet a Macedón közönség. Hasonlóan a magyar csapat újvidéki mérkőzéseihez, a macedón válogatott mérkőzéseire is 5-6 ezer szurkoló vándorolt át Szerbiába. Mondjuk a magyar szurkolóhad sem volt semmi, de a macedónok olyan fanatikus hangulatot teremtettek, amire csak a délszláv szurkolók képesek. Az pedig elég ijesztő tud lenni. Göteborgban és környékén mintegy 15 ezres macedón közösség él, így a nézőtéren pénteken is garantált lesz a pokoli hangulat.

Mocsai amúgy nem foglalkozik a játékvezetéssel. A csapatnak minden zavaró körülményt figyelmen kívül kell hagynia, csak a saját játékára kell koncentrálni. Ugyanakkor fontosnak tartja, ahogy Szerbiában, úgy Svédországban is minél hangosabb tábor álljon a magyar csapat mellett. Ezért is lenne fontos, hogy a közel százfős szurkolói gárdához, akik buszokkal indultak a csapat támogatására, a helybeli magyarok is csatlakozzanak.

A macedónok legyőzték Romániát – de kidőlt az egyik sztárjuk

A macedónok két mérkőzéssel készülnek a göteborgi olimpiai selejtezőre. Minkét alkalommal a román válogatott ellen játszottak. Az első mnérkőzésen 30–28-ra (félidő 15-17) nyertek. Kiril Lazarov 11 gólig jutott és a macedón csapat inkább a második félidőben játszott jól. A hétfői második összecsapáson 27-26-ra kikaptak.

Ráadásul kérdésessé vált Naumcse Mojszovszki játéka a magyarok elleni pénteki olimpiai selejtezőn. A macedón klasszis már a hétfői Románia elleni felkészülési mérkőzésen sem lépett pályára. Svédországba elutazik ugyan, de közvetlenül a pénteki meccs előtt döntik el játszhat-e vagy sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik