Sport

Puskás Ferenc 85 éve született

Április 1-jén lenne 85 éves Puskás Ferenc, a magyar és a nemzetközi labdarúgás kiemelkedő alakja, az Aranycsapat rettegett támadója.

A Száguldó Őrnagy 1927. április 1-jén született Budapesten, majd 1942-ben, a Budapest Honvédnál indult páratlan pályafutása, amely a Real Madridban fejeződött be.

Puskás Ferenc köztudottan nagy mókamester volt, de egyben óvatos is, ezért az április 1-i ugratások elkerülése végett 2-án ünnepelte születésnapját.

Öt magyar, hat spanyol bajnokságot nyert, kétszer emelhette magasba a Spanyol Kupát, háromszor a BEK-trófeát. Volt olimpiai bajnok, Európai Kupa- és Világkupa-győztes, a magyar válogatottal az 1954-es világbajnokságon ezüstérmet nyert.

Edzőként dolgozott Spanyol- és Görögországban, Chilében, Szaúd-Arábiában, Egyiptomban, Paraguayban és Ausztráliában is, de egy rövid időre nemzeti csapatunkat is irányította.

Puskás 2000-től kezdődően Alzheimer-kórral és más betegségekkel küzdött, 2006. november 17-én hunyt el.

Több rekordot is elért a pályán, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség pedig az ő tiszteletére megalapította a Puskás-díjat, melyet az év legszebb gólját jegyző játékos kap a FIFA év végi gáláján, utoljára a brazil Neymar kapta a rangos elismérést.

Puskás Öcsi akcióban:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik