Sport

Középpontban a sportfinanszírozás

A Székesfehérvárért tenni tudó és akaró vállalkozók, közéleti személyiségek egyesületének közgyűlésén ezúttal a sportfinanszírozás volt a központi téma.

Cser-Palkovics András polgármester beszélt a város és a sport kapcsolatáról. Mint mondta, a sportfinanszírozásnak van racionális és érzelmi része is – utóbbiról elég annyit, hogy mindannyian itt járunk meccsekre, itt találjuk meg kedvenc csapatainkat. Két kiemelkedő közösségteremtő és formáló terület van egy városban, a kultúra és a sport. Ami a racionális részt illeti, a polgármester kiemelte, komoly számok, a létesítmény-támogatást is beleértve milliárdos tétel igazolja a város költségvetésében, mennyire fontos az önkormányzatnak a fehérvári sport. „A város adóforintokból tud támogatást biztosítani, de ez nem elég. Kellenek a szponzorok, akár klasszikus formában, akár a társasági-adó kedvezményen keresztül, amely területen szép eredményeket mutat fel a város.”- hangsúlyozta.

Ocskay Gábor kiemelte, az 1999 óta 12 bajnoki címet szerző hoki csapat ötödik éve az osztrák ligában bizonyít, mert a város vezetésével együtt úgy érezték, „nincs más út a sportág előtt, mint előre”. Nem kis terhet vettek vállukra az EBEL-szerepléssel, de idén minden idők legjobb eredményeként sikerült az ötödik helyen zárni (a zsinórban tízedik magyar bajnoki cím mellett). A nehézséget természetesen az anyagiak jelentik, százmilliós a „lyuk a hajón”, mert 16 hónapig a felnőtt csapat büdzséjéből kellett az akadémiát finanszírozni. Ennek a lyuknak a befoltozása a következő hónapok legnagyobb feladata.

Nagy Gábor és Halm Rolland a kosárlabdázók képviseletében szintén remek eredményeket sorolhatott fel, köztük olyanokat, amelyeket már anyagi nehézségek közepett ért el az Albacomp. A javában zajló szezonban is van esély kiváló helyezésekre bajnokságban és kupában, miközben a névadó szponzor csődje miatt nehéz helyzetben van a klub. „A kosárlabdának évszázados hagyománya van Székesfehérváron, ezt szeretnénk ezt szeretnénk megőrizni, bízunk a város és az önök segítségében is.” – mondta Nagy Gábor klubelnök.

Az Alcoa FKC képviseletében Balássi Imre büszkén említette, hogy a világ legerősebb bajnokságában játszik a csapat, amelyet az olimpiára készülő angol válogatott meghívott, segítse a londoni házigazdák felkészülését. „A város egyetlen női élcsapatként próbáljuk a fiúkat ellensúlyozni, 600 gyerek sportol nálunk, 14 város körüli településen is tartunk foglalkozásokat. „A gyerekeket meg akarjuk tartani, középtávú tervünk pedig még egy döntő valamelyik sorozatban, és ígérem, azt meg is fogjuk nyerni” – tette hozzá Balássi Imre.

Tassy Márk, a Videoton FC ügyvezetője már fehérvárinak tekinti magát, hiszen itt telepedett le családjával. Mint mondta, „a Vidi jobban áll anyagilag, de, bár sokan gondolják, nálunk sincs kincsesláda a kert végében. A bevételeink egyelőre nem fedezik a kiadásokat, számunkra is nagyon fontos a támogatás, amit a várostól kapunk, és tudjuk, ez jelentős tétel Székesfehérvárnak.” A Vidi célja, pedig, hogy három éven belül valamelyik európai kupa csoportkörébe szeretne jutni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik