Sport

A háztetőkön ugrálnak, legálisan

Egy Franciaországból származó "sportág" kezdi bontagatni szárnyait a világ különböző pontjain. Még Irakban is.

A parkour mostanra elért a háború után éledező Irakba is. 15 nedzsefi fiatal először a neten látott parkourozó fiatalokat, majd a helyi tornateremben kezdtek gyakorolni.

Megtanulták az alapmozgásokat, ugrásokat. A cél: minél látványosabban eljutni egyik helyről a másikra, háztetőkön, falakon ugrálva.

A nedzsefi fiatalok azt remélik, hogy a sportág irányítói Londonban is felfigyelnek rájuk és valamilyen módon segítenek megalakítani az iraki parkour szövetséget.

Az iraki fiatalok is elkapták a fonalat:

A parkour lényege – (Forrás: wikipedia)
A parkour egy olyan extrém sport, ahol városi akadályokon keresztül jutunk el minél gyorsabban egyik helyről a másikra.A parkourben nincsenek szigorúan meghatározott mozdulatok vagy kötött mozdulatsorok. Minden akadályon való átkelés egyedi és egyéntől függő.
A parkour lényege, hogy a test izomzatát fejlesszük valamint a megfelelő technikával minél hatékonyabban keljünk át egy-egy akadályon. Ezeken a gyorsító mozdulatokon kívül vannak az úgynevezett védőmozdulatok, például érkezésnél az ütődés tompítása érdekében guruló átfordulást végzünk, vagy nem megtorpanunk egy helyben, hanem földet érés után közvetlenül kifutunk belőle.
A parkourrel gyakran összekevert free running hasonló sportág. Itt a „szimpla” futás, ugrálás, mászás mellett vannak szaltók és akrobatikus trükkök is, de lényegében a két sportág nagyon hasonló egymáshoz. Így nyer értelmet, hogy a WFPF miért az ami, és nem csak simán WPF.
Mindemellett a parkour által biztosított ügyesség sok küzdősporttal is összefér, valamint a „hivatalos” talajtornával is, sőt még a B-boying(breakdancing)-el is kapcsolatba hozható.
Kicsit elvont volta miatt a parkourt nem csak sportágnak, hanem egyfajta életvitelnek is nevezhetjük, amiben megtalálható pár spirituális vonás is. Sokszor nem is mesterséges akadályokon haladnak át, hanem olyanokon is, amiket a természet alkotott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik